Losonci borvacsora - a hedonista kényszer

Losonci borvacsora- kép: Krumpli Béla
Losonci borvacsora- kép: Krumpli Béla

Vagy a kényszeres hedonizmus? Ezt döntse el mindenki maga. Mindenesetre Losonci Bálint borai annyira levettek a lábunkról, hogy már a márciusi pincelátogatáskor elhatároztuk, nem csak egy-egy fogás kísérőjeként fogjuk kínálni, hanem komplett vacsorát kerekítünk köréjük.

Nem tartom magam borszakértőnek, nem is tudtam elképzelni, amint arról értekezek, hogy "hmmm, ebben a bogyós gyümölcsök dominálnak, az harapós zöld, vagy bodza illatú"... Még úgy sem, hogy általában felismerem a fajtákat és érzem, hogy ez kicsit mandulás illatú, amaz vágott fű, ennél a sav, annál a tanin húzza a számat. Azt tudom, hogy mi tetszik, és mi nem. Bálint borait nagyon könnyű megszeretni, és ha kóstolás közben ő mesél a dűlőkről, szőlőről, borról, akkor vigyázat! A lelkesedése átragad bárkire. Fontos volt, hogy őt is elhívjuk, egyrészt, mások is részesüljenek ebből az élményből, másrészt kíváncsiak voltunk, mi lesz a véleménye arról az ételsorról, amit a borai mellé készítünk.

De ahhoz, hogy idáig eljussunk, első, embert próbáló feladatunk a következő volt: újra kellett kóstolni a borokat, hogy a megfelelő fogásokat sorakoztassuk fel melléjük. A "cipőhöz ruhát" esete már megvolt, most a borokhoz kerestünk ételt. Jó játék! Mondanom sem kell, röpködtek az addig elképzelhetetlen szavak: zöld, friss, ásványos, gyümölcsös, stb. Jujj! A hedonizmus mellett jó úton járunk a borsznobizmus felé???! Ha így van, mindkettőt vállaljuk.

Június a legjobb idő a friss, nyári zöldségek, gyümölcsök beszerzésére. A magára valamit adó gasztroblogger kamrájában pedig a kóstolás közben felmerülő legkülönfélébb alapanyagok - pl. fehér és zöld spárga, ceruzabab, cseresznye, friss kakukkfű, bazsalikom, csombor, sóban eltett kapribogyó - mind fellelhetőek. Bár azt kicsit nehezményeztem, hogy a csokoládés marhafarok hirtelen nem állt rendelkezésre...

Végül ezt a bor-étel párosítást állítottuk össze egy vidám, nyári kedd estén:

Mézesfehér 2010: a mézes elnevezés megtréfálhat, hiszen kifejezetten száraz, friss borról van szó. Zöld almára lazac kaviárt halmoztunk, vendégváró italként kínáltuk.

Parola 2010 (olaszrizling, sauvignon blanc, zöldveltelini házasítás): egyértelműen valami zöldet kívánt: spárga vajbab, vagy zöld, ceruzabab. Utóbbi fölényes győzelmet aratott az összekóstolásnál, vajjal, borsikafűvel, és sült sonkamorzsával fűszereztük.

Chardonnay 2010: Annak ellenére, hogy nem vagyok chardonnay-rajongó, ez lett az egyik kedvencem. Szomorú hír, hogy a seregélyeknek is tetszett a szőlőtermés, így augusztusban jó, ha 250 palack lesz belőle. Számunkra a kecskesajt, kevés paradicsomszósszal tökéletes választásnak bizonyult.

A sorban itt a siller állna, ám nem ebben a menüben!

Gereg 2008 kékfrankoshoz carpacciot készítettünk rucola pestoval.

Nyitnikék 2008: Kakaós, csokoládés, vörösboros ököruszály és marhapofa, burgonyapüré és spenótágyon.

Mátka 2010 Siller: a Chardonnay mellett ez lett a másik kedvencem! A cseresznye egyből adta magát, a szezon pedig nekünk kedvezett. A kérdés annyi maradt, hogy a cseresznyét kakukkfűvel, vagy sóban eltett kapribogyóval fűszerezzük, illetve, hogy 2010-es Quimbyt, vagy Budapest Bárt hallgassunk közben? Ennél a pontnál számtalanszor visszakóstoltunk.

Amit még nem tudtunk kínálni, de érdemes a palackozásra várni: cabernet sauvignon.

Amit nagyon szeretünk: címkék, melyeket Bálint felesége tervezett.

Amire ügyelni kell: nehogy elkapkodják a kereskedésben a Losonci borokat előlünk.

Végül, amitől nagyon boldogok vagyunk: a bor-étel párosítások, várakozásainkat felülmúlóan, elnyerték mind a vendégeink, mind Bálint tetszését.

Receptek hamarosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr383007568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása