Csokoládés ökörfarok

Csokoládés ökörfarok - kép: Krumpli Béla
Csokoládés ökörfarok - kép: Krumpli Béla

Két éve onnan indultunk, hogy a csokoládét nem mertem beletenni, a kakaót csak utóbb vallottam be. Most meg ott tartunk, hogy Krumpli kötötte az ebet a karóhoz: márpedig a Nyitnikékhez valamilyen csokoládés főétel passzol. Először úgy tettünk, mintha nem hallanánk, amit mond, aztán beláttuk: igaza van. Eszembe jutott az ökörfarok, azonnal beleszeretett mindenki. Így esett meg, hogy ezen a vacsorán én készítettem a húst. Mióta hárman együtt főzünk, ilyen még nem történt, az Horász feladata volt. Igaz, eddig Krumpli sem szólt bele a menü alakításába.

Az meg csak hab a tortán, hogy Losonci Bálintnak is nagyon ízlett, de azt hiszem, ezzel a fogással (is) mindenkit sikerült meglepnünk.

A jónál kicsit jobb minőségű csokoládét válasszunk, mi egy belga, 72%-os fajtával készítettük.

Hozzávalók - 12 személyre
egy ökörfarok (kisebb darabokra vágva)
1 kg marhapofa
1 zellerszár, levelekkel együtt
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldfűszer (majoranna, kakukkfű, bazsalikom, oregánó,
rozmaring, petrezselyem)
2 kanál kakópor
fél liter száraz vörösbor (nálunk ez is a Nyitnikék)
5 dkg 72%-os csokoládé
olívaolaj

A feldarabolt húst és a feldarabolt zöldségeket beletesszük a borba, és legalább 12 órán keresztül pácoljuk. Másnap leszűrjük, a húst kakaóba forgatjuk, és olívaolajon minden oldalát megsütjük. Beletesszük a páclevet, a húst és a zöldségeket egy fazékba, kevés vizet adunk hozzá, és puhára főzzük a húst. Amikor majdnem puha, sózzuk. Ha szükséges, a folyadékot időnként pótoljuk. (A hús kb 3-4 óra alatt puhul meg.) A megfőtt húst kicsontozzuk, és melegen tartjuk.

A mártásban a zöldségeket egy villával összetörtjük, beleszórjuk az apróra tört csokoládét, és addig kevergetjük, míg elolvad, majd összekeverjük a hússal.

Hozzávalók - 12 személyre

a mángoldhoz:
1 kg mángold
5 dkg vaj


A mángoldeveleket megmossuk, és egy serpenyőben puhára pároljuk. Csíkokra vágjuk, és vajon alaposan átforgatjuk. Sózzuk.

Az előmelegített tányérokra teszünk egy kevés mángoldot, rá a krumplipürét, majd arra a mártással összekevert húst. Azonnal tálaljuk.

Természetesen 2008-as évjáratú Losonci Nyitnikéket adunk hozzá.

A borvacsora története itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr233035629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása