Cseresznyés tésztakosárka - a Siller Mátkája

Cseresznyés tésztakosárka - a Siller Mátkája - kép: Krumpli Béla
Cseresznyés tésztakosárka - a Siller Mátkája - kép: Krumpli Béla

Ha csak elméletben beszéltünk volna erről a desszertről, valószínű, hogy soha nem próbáljuk ki. Mint ahogy akkor sem kerülhetett volna szóba, ha hagyományos desszertborral dolgozunk. A borok közül azonban a sillert szavaztuk meg a menü végére, így olyan desszertben kellett gondolkodni, ami tényleg nem édes, hogy a bor is érvényesüljön mellette. Az első, ami világos volt: a cseresznye. De ekkor már nagyon sok minden volt az asztalon. Krumpli meg ragaszkodott hozzá, hogy Giuseppe igazán különleges, sós kapribogyóját is építsük be a menübe. Mi meg kóstolgattunk mindent mindennel, mígnem kiderült, hogy bármilyen hihetetlen, a bor mellé a sajttal és kapribogyóval töltött cseresznye harmonizál! Hát innen indultunk.

Hozzávalók – 12 személyre három doboz Philadelphia-tipusú krémsajt
kb 25-30 dkg cseresznye
3 tk sóban eltett kapribogyó

A tésztához nem tudok pontos adagokat írni, mert én most is többet készítettem. Az arányok: 30 dkg liszt, 20 dkg jéghideg vaj, 1 dl jéghideg víz. Ezekből villámgyorsan összeállítok egy tésztát. Nem kell nagyon eldolgozni. Fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem min. fél órára. Ha kisebb adagot csinálnánk, az arányokat - 3 liszt: 2 zsír: 1 folyadék -, érdemes betartani. Meg figyeljünk arra, hogy a vaj és a víz valóban jéghideg legyen. A tésztát "vakon" sütjük meg: a kinyújtott tésztával kibéleljük a formákat, a tésztára sütőpapírt teszünk, arra rá a szárazbabot, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Mikor megsült, kivesszük a szárazbabot és félretesszük a következő sütésig, a sütőpapírt eldobjuk.

A cseresznyét kimagoljuk és apró darabokra vágjuk. Összekeverjük a kicsit leöblített kapribogyóval, és a sajttal. A tészta-tálkákba töltjük, és azonnal tálaljuk.

A címben említett, 2010-es évjáratú sillert, a Mátkát adjunk hozzá.

A borvacsora története itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr503035727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása