Reggelizzünk! / 10. – Sütőben sült tojást (oeuf cocotte)
Sütőben sült tojás - oeuf cocotte
Kánikulában, vagy egy személyre talán ne így készítsük a tojást! Azonban, ha több főre készül a reggeli, kifejezetten praktikus. Pár percre kell csak bekapcsolni a sütőt, gyorsan, egyszerre készül el mindenkié, mutatós, és az egyszemélyes tűzálló tálkák aljában akár személyre szólóan meg is ágyazhatunk tojásnak. Bár, ha ezt hangsúlyozzuk, akkor ahány adag, annyi féleképpen készíthetjük, és oda a praktikum. Most két félét sütöttem.
Az egyikhez a tálkák alját kibéleltem füstölt pisztráng darabokkal, megszórtam felaprított kapribogyóval, kaporral, ütöttem rá egy tojást, és a sárgájára egy vékony szelet vajat tettem.
A másik verzióhoz az edényke aljára sonkát, felezett mini paradicsomot, reszelt sajtot, apróra vágott bazsalikomot halmoztam, erre jött a tojás és végül a tetejére szintén vékony darabka vaj került. 180 fokos sütőben sültek 10 percig.
Ha igazán hű maradtam volna az eredeti oeuf en cocotte-hoz, akkor vízfürdőbe állítottam volna a formákat és csak tojás került volna bele. A sárgája az alacsonyabb szufléformában is lágy marad, ha biztosra akarok menni, akkor a magasabb tálkában készítem. A forma aljába pakolt mindenféle és a fehérje jól körülveszi, így azok megsülnek, míg a sárgája biztosan lágy marad. Aki még ebben sem bízik, fedje be a tojássárgát reszelt sajttal, vagy egy kanál tejszínnel (vagy creme fraiche-sel), esetleg darabka vajjal.
1.rész 2.rész 3.rész 4.rész 5.rész
6.rész 7.rész 8.rész 9.rész
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.