Mézesfehérhez almát, avagy miért kell mindig kaviár?

kép: Krumpli Béla
kép: Krumpli Béla

Amikor együtt főzünk, jellemzően az étel karaktere határozza meg a mellé kínált bort, az ilyen jellegű párosításokban, ha profik nem is, de mondhatni jártasak vagyunk. Sokkal nehezebb egy adott borhoz fejben ízeket társítani, egyrészt komoly ízmemória szükséges, másrészt konszenzus négy különböző hozzáállású ember között. 

Losonci Bálint küldetésének tartja, hogy elfeledett szőlőfajtákból készítsen kiemelkedő borokat. Ilyen a mézesfehér is, mely a filoxéravész előtt ismert fehér borunk volt, manapság a népszerűbb fajták mellett kevesen foglalkoznak vele. A bor friss, savakban gazdag, ásványos, illatáról mindenkinek a zöld szín ugrott be. Kortyolgatás, beszélgetés közben idéződött fel a zöldalma íze, a kaviár pedig az ásványosság hangsúlyozásaként jutott eszünkbe.

Hozzávalók - 12 személyre

1 érett zöldalma,
2 ek frissen facsart lime lé,
2 ek víz,
kb. 30-40 szem vörös kaviár.

Tálalás előtt pár perccel az almát vékonyan felszeleteltük, kóstoló falat nagyságúra vágtuk, majd lime-lé és víz keverékébe forgattuk, hogy ne barnuljanak meg.  A zöldalma falatokat kanálkákra tálaljuk, és 3-4 szem kaviárt halmozunk rájuk.

Az üdvözlő falat Losonci Bálint 2010-es évjáratú Mézesfehér borához készült.

A borvacsora története itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr573023331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása