Fűszeres császárhús, céklás krumplipürével

Fűszeres császárhús, céklás krumplipürével
Fűszeres császárhús, céklás krumplipürével - kép: Krumpli Béla

Ősszel ismét előkerülnek a nyári hőségben feledésbe merült komolyabb húsok is, a császárhús pedig az egyik legmenőbb alapanyag. A zsír-hús aránya ízletessé, omlóssá teszi, könnyű vele bánni, kis odafigyeléssel világklasszis fogás készíthető belőle. Nem véletlen, hogy a kínai konyha is rajong érte.

Hozzávalók - 12 személyre

1,5 kg csont nélküli császárhús egészben
2 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk bors
2 tk cayanne bors (őrölt chilipor)
2 tk őrölt majoranna
2 tk granulált fokhagyma (nem sós fokhagymapor!)
2 tk granulált vöröshagyma
2 ek olíva olaj

A fűszereket, ha tehetjük, egészben vegyük meg (bors, köménymagok), majd egy erre rendszeresített kávédarálóban, vagy mozsárban őröljük meg és keverjük össze többi fűszerrel. A sütőt melegítsük elő 140 fokra. A húsdarabot osszuk be 12 db egyforma szeletre és vágjuk be bőrig a húst. Tegyük egy kis tálba a fűszerkeveréket, öntsünk rá két evőkanál olíva olajat és mixeljük össze. A fűszeres olajjal jó alaposan kenjük át a húst, - fordítsunk kiemelt figyelmet a szeletek közötti részre -, tegyük egy tepsibe és sózzuk meg. A tepsibe öntsünk 1 dl vizet, majd fóliával takarjuk be és tegyük két órára a 140 fokos sütőbe.

Két óra elteltével a hús vajpuha lesz, vegyük ki a tepsiből kicsit hagyjuk kihűlni és immáron valóban vágjuk szeletekre. Száraz, forró serpenyőben mindegyik szeletet pirítsuk 1-2 percig oldalanként. A feltálalt hússzelet kívül ropogós, belül pedig valóban puha lesz. Köretnek céklás krumplipürét kínáltunk.

Hozzávalók - 12 személyre

3 kg krumpli
1 cékla
2-3 dl tej
200 g vaj
1 ekolívaolaj

A céklát megpucoljuk, darabokra vágjuk, kevés olívaolajjal megkenjük, fóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben puhára sütjük, majd turmixoljuk. A krumplipürét a szokásos módon elkészítjük, és a céklapürével színezzük. Tálaláskor a pürét tányérra tesszük, és egy késhegynyi céklapürét elkeverünk a tetején.

A szekszárdi Sebestyén pincészet 2009-es kadarkája kísérte a fogást.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr753305506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása