Reggelizzünk!/ 6. – Croque-monsieur-t

Croque-monsieur
Croque-monsieur

Sajtos, sonkás melegszendvics, franciásan felturbózva. Hogy pontosan milyen a klasszikus croque- monsieur, nehéz megmondani, nyilván minden kávézó, brasserie a sajátját tekinti autentikusnak. Mindenesetre felejtsük el az íztelen trappista sajtot és a vizes gépsonkákat! (Azokat egyébként is felejtsük el.) Általában gruyer sajtot használnak hozzá, bár Franciaországban sokszor kínálják ementálival is. A füstölt, vagy szárított sonka helyett valamilyen főtt sonkával készítsük. Besamel-, vagy mornay-mártás jár hozzá. Legpraktikusabb szendvicskenyerből összeállítani. Egyszerűbb változathoz elég egy serpenyő, én grillel tovább bonyolítom.

Hozzávalók - 4 személyre

8 szelet kenyér,
4 vékony szelet főtt sonka,
15 dkg gruyer, vagy ementáli sajt, fele reszelve, fele szeletelve,
1 ek. vaj + 1 ek a sütéshez,
1 ek. finomliszt,
1.5 dl tej,
szerecsendió,
1 kis kanál dijoni mustár,
1 tojás sárgája,
só, bors.

Elkészítem a besamelmártást: a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, mérsékelt tűzön kevergetem 2-3 percig, a kevergetést nem hagyom abba, közben felöntöm tejjel.

Hozzáadom a mustárt, szerecsendiót, sózom, borsozom, még mindig kevergetem és besűrítem. Ha kész, lehúzom a tűzről, majd a belekeverem a tojássárgáját is, sózom, borsozom.

Szendvicseket készítek: minden szelet kenyeret vékonyan megkenek a mártással, közé sonkát, és sajtszeleteket teszek.

Egy serpenyőt felforrósítok, megolvasztom benne a maradék vajat, és a szendvicsek mindkét oldalát megsütöm. Az egyszerűbb változat ennél a fázisnál kész is, de a folytatással jobb lesz! A szendvicsek tetejét vékonyan megkenem a mártással, megszórom reszelt sajttal, grillezem. Ha egyszerre sokat készítek, akkor serpenyős sütés helyett az előkészített szendvicseket 180 fokra melegített sütőbe, vagy egyszerűen csak grill alá teszem és megsütöm.

Ebédre jár hozzá egy adag vinaigrette-s saláta, vacsoraként egy pohár bor is.

1.rész
2.rész

3.rész
4.rész
5.rész

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr393178084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása