Vajas, petrezselymes karalábé

kép: Krumpli Béla

Karalábé szinte egész évben kapható. Amikor megjelennek a zsenge tavaszi példányok, még gyakrabban kerül az asztalra. A zöld karalábéra általában nem jellemző, hogy fás lenne, a feszes, repedésmentes héjra és a friss levelekre kell csak figyelnünk. Darabolási veszteséggel mindig számolok: nem tudom megállni, hogy ne rágcsáljak nyersen is belőle, így mindig kicsivel többet vásárolok, mint amennyire szükségem van az ételhez. A petrezselymes párolt karalábé remek körete lehet bármilyen húsételnek, és sokszor fogyasztom magában, akár hidegen is.

Hozzávalók - 12 személyre

6 fej nagyobb karalábé
1 közepes vöröshagyma
1 apró zellergumó levelével
2 nagy csokor petrezselyem
10 dkg vaj
só, bors

A megolvasztott vajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a szintén apróra vágott zellert és a kb. 1x1 centis kockákra vágott karalábét, összeforgatom, megsózom, borsozom, teszek bele pár zellerszárat, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, néha megkavargatva, roppanósra párolom. Közben összevágom a petrezselymet 2-3 zellerlevéllel együtt. Ha kész, eltávolítom a zellerszárakat, és összekeverem a petrezselyemmel, egy-két perc múlva leveszem a tűzről, ha szükséges sóval, borssal ízesítem.

Olvassák el tegnapi receptünket, melyből kiderül a képen látható sertésszűz titka.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr542906889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát nem tudom, mostanában nekem több helyen is sikerült belefutnom fás karalábéba. Amikor már daraboláskor észreveszem, késő. Kéne hozzá röntgenszem :)
@lorien: Gyakran veszek és a zölddel nem szokott gondom lenni, ha nem repedezett, száraz a héj, és frissek a levelek. Viszont liláról azért szoktam le, mert az szinte mindig fás.
@WÁ:
Egy ideig én is ezt gondoltam, de ha a külső jegyek passzolnak, még mindig lehet fás. Az elmúlt két hétben kétszer is alászaladtam, pedig különböző helyen vettem.
nagyon jol nez ki ez a vajas karalabe,en is imadom csak ,ahogy ti is irtatok,eppen fas ne legyen...
süti beállítások módosítása