Kiderült az omlós szűzpecsenye titka!


kép:Krumpli Béla

A szűzpecsenye az egyik legkedvesebb alapanyagom. Mindenki ismeri, szereti és szívesen eszi - ez fontos szempont volt a legutóbbi vacsoránk alkalmával, amikor, a tervezés alatt, legalább háromszor változott a komplett menü. Most eláruljuk a titkot: hogyan lesz igazán omlós és puha?

Hozzávalók  - 12 személyre

1,5 kg szűzpecsenye - pontosan 4 db
2 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk őrölt koriander

durvára őrölt fekete bors
3 ek olíva olaj

Sütés előtt két órával vegyük ki a húst a hűtőből, tegyük tányérra és hagyjuk hadd melegedjen fel konyha hőmérsékletűre. A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 130 fokra a tepsit is, amelyben a húst sütjük, majd a szűzpecsenyéket alaposan töröljük szárazra. Vastagabb falú serpenyőben hevítsünk 2 kanál olíva olajat, majd amikor már forró, a húsdarabok minden oldalát és a két végét is 4-4 percig sütjük. Miközben a hús sül, ne nyúlkáljunk hozzá, ne taszigáljuk, hagyjuk, a hő hadd végezze dolgát, képezzen kérget a húson. Fordításkor csipetnyit szórjunk rá az összekevert szárazfűszerekből, sózzuk, borsozzuk.

Vegyük ki a sütőből az előmelegített tepsit és vékonyan kenjük át az alját olíva olajjal. A kérgesített szűzpecsenyéket helyezzük a tepsibe, és fóliával fejük be. Másfél órát süssük 130 fokon, majd pihentessük 20-30 percet. A hús tökéletesen puha, rózsaszínű lesz. Tálaláskor kínáljunk hozzá füstölt Maldon sót - az enyhén füstös is igazán feldobja a húst.

Következő receptünkben kiderül a képen látható karalábé elkészítésének módja is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr722900304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a titok nálam már 2009 januárjában kiderült;)

alchri62.blogspot.com/2009/01/szzpecsenye-80-fokon-stve.html

annyi a különbség,hogy 80 fokon sült és nem 130-on.
És te is használtál húshőmérőt:-)
süti beállítások módosítása