Fűszerkéregben sült mangalicatarja, medvehagyma pestós tésztával


kép: Krumpli Béla

A medvehagymás vacsora tervezése során előbb született meg a főétel körete, mint maga a hús. Első ötletként a medvehagymás pestó merült fel, jó néhány étek kipróbálása után kitartottunk mellette. Ehhez kellett olyan húst találnunk mely méltó párja lehet a friss, zöld fűszeres, karakteres pestónak. Végül  fűszerkéregben sütött mangalicatarját választottunk, melyet Gál Józsefék hentesboltjában szereztünk be.

Miután ezzel megvoltunk, magától adódott, hogy 2008-as Takler Kékfrankost kínáljunk hozzá.

Hozzávalók - 12 személyre

1,8 kg mangalicatarja
4 tk egész kömény
3 tk egész koriander
2 tk lepkeszegmag
3 tk egész bors
3 ek olíva olaj
nagy szemű tengeri só

120 dkg tésztához - 12 személy részére

10 dkg medvehagymalevél
1 dl olívaolaj
3 ek mandula
6 ek frissen reszelt parmezán

A fűszereket mozsárban (vagy kávédarálóban) törjük össze. A húst kenjük át egy kevés olíva olajjal, majd a fűszerkeverék egyharmadával dörzsöljük be, a maradék fűszerkeveréket jól záródó zacskóban rakjuk félre. Sütés előtt érdemes a húst pár órát ebben a fűszerkéregben pihentetni.

Sütés előtt két órával vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vastag falú serpenyőben 2 evőkanál forró olajon pirítsuk meg a hús minden oldalát, a végeket is! Sózzuk bátran, illetve szórjuk rá a fűszerkeverék második harmadát. Amennyiben a serpenyőt nem tudjuk sütőbe tenni, a húst helyezzük át tepsibe, mindkét esetben a húst alufóliával szorosan fedjük le. Süssük a húst 180 fokon 1 óra 40 percet, majd a sütőből kivéve egy vágódeszkán pihentessük 30 percet.

A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd aprítógépben megdaráljuk. A medvehagymalevelet megmossuk, megszárítjuk, egy kevés olajjal leturmixoljuk. Hozzákeverjük a mandulát, a parmezánt, egy kevés olajt, sózzuk. Ha nem használjuk fel azonnal, a maradék olajat a tetejére öntjük, hogy ne barnuljon meg, és tálalás előtt összekeverjük. Ha azonnal felhasználjuk, tegyük bele az összes olajat, keverjük a frissen kifőtt tésztához.

Fejenként 3-4 db koktél paradicsomot számoljunk. Egy kisebb tepsiben 1 ek olívaolajat és 1 kis kanál mézet keverjünk össze a paradicsomokkal. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc alatt 200 fokon addig sütjük, amíg levet nem ereszt, hogy a lé, illetve maguk a paradicsomok, enyhén karamellizálódjanak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr92854854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása