A halmousse is okozhat függőséget!
Halmousse - kép: Krumpli Béla
Füstölt halból mousse-t készíteni nagyjából tíz perc. A már bevált lepénykenyérrel roppant egyszerű, és nagyon finom előétel. Hatása viszont döbbenetes: még a halat elutasítókat is elcsábítja!
Hozzávalók - 12 személyre
a füstölt pisztráng mousse-hoz:
25 dkg füstölt pisztráng
10 dkg vaj
1,5 dl habtejszín
citrom.
A pisztráng bőrét lenyúzzuk, a szálkáit kiszedegetjük. Pépesítjük, és összekeverjük a puha vajjal. A tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a vajas pisztrángot. Citrommal és lepénykenyérrel kínáljuk.
Hozzávalók - a füstölt tokhal mousse-hoz:
20 dkg gfüstölt tokhal
1,5 dl tejszín.
A tokhal bőrét lehúzzuk, szálkáit kiszedegetjük. Pépesítjük, és óvatosan összekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. Citrommal és lepénykenyérrel kínáljuk.
- A lepénykenyér receptje: itt található.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Természetesen akkoriban se füstölt pisztráng, se füstölt tokhal se volt, ezért sima szardíniából, vagy füstölt sprotniból, vagy márványsajtból (!!!) csinálta.
Én sima pirítós kenyérrel ettem, apám meg zsírban kisütött kenyérszeletekkel :-))
Mint mikor egy Osztrák lagziban jöttem rá, hogy a Labancoknál az a mártás nemzeti étel, amit szintén ilyen hülye saját kotyvasztásnak véltem. :)