Lepénykenyér
A lepénykenyér könnyen elkészíthető és mindig nagy sikert arat. Legutóbb a sütőtökös, csicseriborsós, tahinis salátához kínáltuk, de felhasználható lepényként amelybe mindenféle finomságot töltenek, vagy tortillaként is mexikói ételekhez.
Hozzávalók- 12 személyre
0,5 kg liszt (sima fehér, BL55),
1 kk só,
1 kk sütőpor,
80 ml zsiradék (lehet vaj, zsír, olaj is),
2-4 dl langyos víz (illetve amennyit felvesz, de ennyi legalább).
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd hozzátetettem az olajat és annyi vizet, amennyit a liszt felvett (kb. 0,5 liter), majd az egészből néhány perc alatt rugalmas tésztát gyúrtam. A tésztából kb. golflabda nagyságú darabokat téptem, melyek kézben kicsit még gyurmáztam, majd kör alakúra lapítottam, és a deszkára helyeztem. Az egészet letakartam egy vizes konyharuhával, majd pihentettem 45 percig.
A tésztadarabokat szétterjesztett tenyér nagyságúra nyújtottam. Egy vastag aljú, nehéz teflon serpenyőt melegítettem, fontos, hogy nagyon forró legyen. A lepény oldalanként 2-3 percig kell sütni, onnan tudni, hogy az egyik oldal jó, hogy a lepény elkezd felfúvódni, ekkor lehet fordítani.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.