Fűszeres, mazsolás májpástétom
Fűszeres, mazsolás májpástétom - kép: Krumpli Béla
Májpástétom sokféleképpen készíthető, fűszerezéstől, és lazítóanyagoktól függően. Teljesen más lesz az eredmény hízott, vagy pecsenyemáj használata esetén. Azt pedig képtelenség lenne sorolni, hogy mennyi minden passzol hozzá a ropogós kenyéren kívül. A sült birs is kiváló lenne mellé, most azonban lime-os birskompóttal és burgonyás kenyérszelettel tálaltuk.
Hozzávalók - 12 személyre
0.5 kg pecsenye kacsamáj,
1 kis fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma
10 db szárított zsályalevél,
Kacsazsír 10 dkg kacsahájból,
25 dkg puha vaj,
5 dkg mazsola,
2 ek. konyak,
só, bors.
A hájat kiolvasztom, és a zsírján lassan megpárolom a felaprított hagymát, fokhagymát, majd hozzáteszem a megtisztított, nagyobb darabokra vágott májat, borsozom, és megsütöm, a zsályalevelekkel együtt.
Közben a mazsolát egy kisebb, forraló bögrébe teszem , leöntöm a konyakkal, adok hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje, nagyjából 1 dl folyadékra van szükség, összeforralom, kihűtöm.
Ha a máj már nem túl forró, a zsírjával, levével, zsályalevelekkel együtt botmixerrel, vagy turmixgépben krémesítem, apránként hozzáadom a vajat, majd a leszűrt lesz mazsola felét, a mixerrel durván eldolgozom, a másik felét is hozzákeverem. Ha krémesebb májkrémet szeretnék, akkor adok még hozzá vajat, vagy felforralt tejszínt adagolok hozzá, a kívánt állag eléréséig.
Érdemes egy nappal korábban elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Sokáig eltartható, de olyan hamar elfogy, hogy a pontos felhasználási korlátot még nem sikerült kikísérletezni.
Mostanában az Égigérő Paszulyon is sok izgalmas májpástétom recept volt, érdemes átkukkantani.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.