Lassan sült sertésborda karfiol pürével

Lassan sült sertésborda karfiol pürével - kép: Krumpli Béla
Lassan sült sertésborda karfiol pürével - kép: Krumpli Béla

Ahogy egyre hidegebb az idő, úgy kerülnek fel étlapunkra a tartalmasabb ételek, télen valahogy több az idő, ráérünk hosszan sütögetni. A sertésoldalt kérjük a hentesnél csontosan (bordára) szedve, így a jól ismert sült oldalasnál sokkal trendibb fogást szolgálhatunk fel családunknak, barátainknak.

Hozzávalók - 12 személyre

12 db húsos oldalas csont (borda)
3 dl sötét szójaszósz
3 evőkanál barnacukor
1,5 ek őrölt római kömény
2 ek chillipehely
2 ek szezám mag
só.

A cukrot, a római köményt és a chillipelyhet jó alaposan keverjük el a szójaszószban, amíg a cukor fel nem olvad. A húsdarabokat mártsuk a pácba, majd egy tegyük egy tálra és fedjük le (akár egy fóliával). Pácoljuk minimum négy órán át - minél tovább pácoljuk, annál finomabb lesz-, a maradék pácot rakjuk félre. Elkészítés előtt legalább egy órával tegyük a konyhapultra a húst, ha hűtőben tartottuk. A sertésbordákat helyezzük tepsibe, enyhén sózzuk, öntsünk alájuk egy dl vizet, a tepsit fedjük be fóliával, majd süssük 140 fokos sütőben 2,5 órát (a sütőnek nem kell előmelegítettnek lennie).

Amikor letelt a megszabott idő a tepsit vegyük ki a sütőből, szedjük le a fóliát és a húsdarabokat kenjük át a páccal. A sütőt állítsuk a legmagasabb hőmérsékletre (250 fokra), illetve, ha lehetőségünk van rá, állítsuk grillezésre és tegyük vissza a húst a sütőbe. Nagyjából 20 perc alatt a frissen rákent pác karamellizálódik, így a hús külső rétege roppanós lesz, belül pedig a lassú sütésnek köszönhetően puha, omlós marad.

Tálalás előtt serpenyőben pirítsunk meg 2 evőkanál szezám magot és azzal szórjuk meg a lassan sült sertésbordát.

Köretnek karfiolpürét tálaltunk, amelyhez a hozzávalók - 12 személyre

3 kg karfiol
2-3 dl tej
200 g vaj
só.

A karfiolt enyhén sós vízben főzzük meg, pürésítsük és úgy készítsük el, mintha krumplipürét készítenénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr983404372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása