Mandulakrémes körtetorta

Mandulakrémes körtetorta - kép: Krumpli Béla
Mandulakrémes körtetorta - kép: Krumpli Béla

Klasszikus torta, édes vajastésztával, frangipane-nal és körtével. A frangipane keserűmandula-kivonattal és őrölt mandulával ízesített főzött krém. Nevét egy olasz illatszerkészítőről kapta, aki kesztyűket illatosított keserűmandulával, ez ihlette meg a francia cukrászokat. Töltenek vele tortát, leveles tésztát, vagy palacsintát, de önmagában is nagyon finom.

Nálunk megkapta az ősz kedvenc desszertje díjat:)

Hozzávalók - 12 szelethez

két körte

Hozzávalók - a cukrozott vajastésztához
(23 cm-es piteformához)

100 g sótlan vaj
125 g porcukor
1 tojás
csipetnyi só
225 g liszt
vaj és liszt a forma kikenéséhez

A vajat és a cukrot keverjük simára. Tegyük bele a tojást, a sót, majd fokozatosan a lisztet, és keverjük addig, míg a tészta összeáll. Formáljunk belőle korongot, és sütés előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.

Vajazzuk ki és szórjuk be liszttel a tortaformát. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát, és óvatosan emeljük át a formába, ha valahol elszakad, nyomkodjuk össze. A forma széléről vágjuk le a felesleges tésztát, és legalább 20 percre tegyük hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a tésztára tegyünk sütőpapírt, vagy alufóliát, tegyünk rá szárazbabot, és süssük 20-25 percig.

Hozzávalók - a cukrászkrémhez

30 g kukoricakeményítő
80 g kristálycukor
3,5 dl tej
4 tojássárgája
35 g vaj.

A kukoricakeményítőt összekeverjük a cukor felével, ráöntjük a tejet, simára keverjük és felforraljuk. Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukor maradék felével, ráöntjük a felforralt tejet, miközben folyamatosan keverjük, majd visszatesszük a tűzre és - továbbra is állandóan keverve - felforraljuk. Levesszük a tűzről, ötven fokra hűtjük (az ujjunkat már ne égesse), és belekeverjük a kockákra vágott vajat. Félretesszük.

Hozzávalók - a mandulakrémhez

82 g cukor
82 g őrölt mandula (ha van, mandulaliszt)
1 tk kukoricakeményítő
65 g puha vaj
1 tojás
1 ek rum
1 csepp keserűmandula kivonat.

A vajat krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a mandulát és tovább keverjük. Beledolgozzuk a tojást, a rumot és a keserűmandulát, majd belekeverünk 150 g cukrászkrémet.

Az elősütött tésztára öntjük a frangipane-t, tetejére vékonyra szeletelt körtét teszünk, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr783398169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igen...
Szólok az asszonynak, h egy próbát tegyen ezzel, mert nagyon megjött hozzá a kedvem! :)
süti beállítások módosítása