Csokoládés libaragu a Szentendrei Skanzenben

MM Erika, Orsi, mint vendég és WÁ - kép: Horász
MM Erika, Orsi, mint vendég és WÁ - kép: Horász

Hétvégén a Gourmet Stúdió csapata is részt vett a Szentendrei Skanzenben tartott Márton napi liba és újbor ünnepen. Arra kértek bennünket, hogy készítsünk hagyományos vagy különleges libás ételt, mivel mi (szinte) mindig különlegesben gondolkozunk, úgy döntöttünk, legyen igazán extrém az általunk kínált étel. A blogon már szerepelt a csokoládés ökörfarok receptje, ezt dolgoztuk át Márton napra. Szombat reggel 9-kor kezdtünk el főzni, 10 kg libamell és 6 kg zöldség várt felaprításra. Az Ásványrárói tájházban autentikus körülmények voltak, sparhelten főztünk és vezetékes víz nem volt a konyhában, de ez egyáltalán nem okozott nehézséget, mivel a Skanzen munkatársai mindent elintéztek amit kértünk.

A Gourmet Stúdió az Ásványrárói tájházban - kép: Horász
A Gourmet Stúdió az Ásványrárói tájházban - kép: Horász

A nap folyamán a tökéletes alapanyag-felhasználást valósítottuk meg, a libamellről leszedett hájat (is) kisütöttük és a friss töpörtyűt kenyérrel kínáltuk a betérő látogatóknak. A libamellből készült ragut petrezselymes bulgurral tálaltuk. Egy óra után pár perccel kezdtük el az ételosztást, a több mint négyszáz kóstolóadag egy óra alatt el is fogyott.

Előételnek libatöpörtyűt kaptak a látogatók - kép: Horász
Előételnek libatöpörtyűt kaptak a látogatók - kép: Horász

A nagy érdeklődésre való tekintettel a libahájból kisült zsírból zsíros kenyeret készítettünk és azzal vártuk a betérő vendégeket. A napi végi összegzésnél az számoltuk ki, hogy elfogyott 14 kg ragu, 2,5 kg bulgur, bő 1 kg töpörtyű és 10 kg kenyér. Jól éreztük magunkat, úgy gondoljuk, sikerült jó pár embert meggyőznünk arról, hogy a csokoládé nem csak édesség, hanem fűszer is, amellyel érdemes kísérletezni!

Hozzávalók - 4 személyre

1 kg liba apróhús
1 ek. extra minőségű kakaópor
5 dkg jó minőségű 70%-os étcsokoládé
1 nagyobb sárgarépa
2 db zeller szár
1 közepes fej hagyma
1 ek. olívaolaj
2 dl száraz vörösbor
1 ág rozmaring,
kis csokor kakukkfű,
1 bögre nagy szemű bulgur
1 nagy csomag petrezselyem

A feldarabolt húst kakaóba forgatjuk, és egy nagyobb fazékban libazsíron minden oldalát megsütjük. Mellé tesszük a felaprított zöldségeket, kevés vizet adunk hozzá, majd felöntjük a borral és puhára főzzük a húst. Amikor majdnem puha, sózzuk. Ha szükséges, a folyadékot időnként pótoljuk. (A hús kb 1-2 óra alatt puhul meg.) A húst szedjük külön tálra és tartsuk melegen. A megmaradt mártásban a zöldségeket egy villával összetörtjük, beleszórjuk az apróra tört csokoládét, és addig kevergetjük, míg elolvad, majd összekeverjük a hússal.

Sparhelten készült a csokoládés libaragu - kép: Horász

A bulgurt öntsük fel két bögrényi nagyon forró vízzel, fedjük le és várjuk meg, amíg az összes vizet magába szívja. Ekkor keverjük össze az apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk, enyhén borsozzuk.

Tálaláskor halmozzuk a bulgurra a húst és locsoljuk meg a mártással.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr703374778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása