Sült paprikakrémleves

Sült paprikakrémleves - kép: Krumpli Béla
Sült paprikakrémleves - kép: Krumpli Béla

A mostani, már-már giccsesen napsütéses ősszel, amellett, hogy a piacon megjelentek az őszi gyümölcsök, zöldségek, még tobzódunk a nyárvégi kínálatban is. Lesz még alkalom sütőtökre, céklára bőven, amíg van jó paprika, paradicsom, spárgatök stb., használjuk ki a lehetőséget!

Hozzávalók - 12 főre

1-1.5 kg kápia, vagy piros kaliforniai paprika (attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnénk),
2 liter szárnyas, vagy zöldség alaplé,
1 fej édes hagyma,
1 ág friss rozmaring, vagy egy nagy csipet szárított (opcionális),
olívaolaj,
só, frissen őrölt bors,
pirított dió.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, belehelyezem a paprikákat, és 200 fokos sütőben megsütöm (kb 30. perc).  Amint kiveszem a sütőből, egy lábasba teszem, lefedem, ha kihűlt, lehúzom a héját, eltávolítom a csumákat, és a lehető legtöbb magot is. A paprika húsát kicsit összecincálom, ám a levet, amit ereszt, felhasználom a leveshez. Olívaolajon megpárolom a felaprított hagymát, rádobom a paprikákat, ha szárított rozmaringot használok, most adom hozzá.

Felöntöm az alaplével, és a paprika levével. Ha friss a rozmaringom, ilyenkor teszem bele, összeforralom. Kihűtöm annyira, hogy a botmixer kését megkíméljem, és összeturmixolom. Tálalás előtt felmelegítem (vagy nem). Kevés tejszín is mehet bele, bár szerintem anélkül is zseniális.

Frissen őrölt borssal, pirított dióval, és pár csepp olívaolajjal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr813276841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása