Reggelizzünk!/ 14. – Marokkói tojást

A marokkói tojás receptjére, egyik kedvenc szakácskönyvemben, a Casa Moro-ban bukkantam. Viszonylag fűszeres étel, így főleg gyors ebédként, vagy vacsoraként szerepelt.

A fűszermennyiség drasztikus csökkentésével, és szintén a könyvben lelt gyors lepénnyel reggeliként is kiválóan megállta a helyét. A lepényt reggel sütöttem meg, de előző este is elkészíthető. Éjszakára lakat alatt őrizve letakarva, vagy dobozba zárva, majd másnap száraz serpenyőben átmelegítve, ugyanúgy működhet.

Ezúttal elhagytam a fokhagymát, a mogyoróhagyma adagját is csökkentettem, egy közepes shalott hagyma került bele, és római köményből is csak egy nagy csipetnyit használtam. Házi paradicsomszószban sütöttem, így jelentősen csökkent az elkészítési idő, ami reggel kifejezetten hasznos. Amennyiben friss paradicsomból akarjuk készíteni, akkor a szószt előző este főzném meg, hogy másnap, melegítés után pár perc alatt elkészülhessen a tojás.

Hozzávalók - 2 személyre:

Marokkói tojás

600 gr paradicsom (vagy 400 grammos paradicsomkonzerv),
4 ek. olívaolaj,
6 fej kisebb mogyoróhagyma felaprítva,
4 gerezd felaprított fokhagyma,
1 csapott tk. római kömény,
nagy csipetnyi cayenne bors, vagy chili pehely
4 tojás,
1 csokor aprított petrezselyem,
só, bors.

A paradicsomokat forró vízbe dobom kb. fél percre, majd hidegvízzel leöblítem, lehúzom a héját, negyedelem, a magokból amennyit sikerül , annyit eltávolítok, és felaprítom. Közepes lángra tett serpenyőben a kétféle hagymát a római köménnyel addig pirítom, míg kap egy kis színt, ekkor adom hozzá a paradicsomot, cayanne borsot, sózom, borsozom, és besűrítem (kb. 15 perc).

Ha kész a szósz, beleütöm a tojásokat, és igyekszem a fehérjét a paradicsommártással óvatosan összekevergetni, hogy a sárgája egyben maradjon. A tojásfehérjét mindenképpen megsütöm, a sárgáját reggelire lágy, tükörtojás állagúra hagyom.

Petrezselyemzölddel tálaltam, vagy friss korianderrel is finom, de! Azért, mert zöldek, és fodros levelűek, egyáltalán nem helyettesítik egymást. Mindkettő jól passzol hozzá, ám teljesen más karakterű végeredményt kapunk. 

Gyors lepénykenyér

1 dl meleg víz,
1/4 tk. szárított élesztő
1/4 tk. finom tengeri só,
130 gr rétesliszt (plusz a szóráshoz),
1 ek. olívaolaj.

A lisztet és a sót egy tálba öntöm, a vízben jól elkeverem az élesztőt, és egyik kezemmel fokozatosan adagolom a liszthez, másik kezemmel közben összedolgozom, a csomókat az ujjammal eloszlatom. Ha elfogyott a víz, jól beledolgozom az olajat is. Húsz percig pihentetem, majd a tésztát megszórom egy kevés liszttel, és szintén lisztes kézzel átdolgozom. Végeredményként egy rugalmas tésztám lesz, amit kövér hengerré formázok, és négy egyenlő darabra vágok.

Lisztes kézzel igyekszem kör alakúra húzogatni a tésztát, nyújtófával lisztes deszkán ellapítom. Egyenként forró serpenyőbe teszem, és amikor rendesen buborékol, megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr33276674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása