Reggelizzünk! /4. - Tojást szarvasgombával
Kicsit csaltam, de ennyi lazaság a végeredményért talán belefér. Szarvasgombám nem volt, ám jófej barátaim – akik már többször leptek meg szarvasgombával ízesített olajjal – igen. Előfordult, hogy szezonban kaptam friss gombát is, egyenesen a firenzei piacról, de az egy másik (vacsora)történet.
Az olaj, amellett hogy nem csak szezonban kapható, az aranyár helyett nagyjából bronzáron beszerezhető. A gomba viszonylag gyorsan felhasználandó, míg a szarvasgombás olaj sokáig eláll, és papírvékonyságúra szeletelő, speciális mandolinra sincs szükség.
Hozzávalók - 2 személyre
4 dkg vaj,
4 tojás,
2 tk. szarvasgombával ízesített olaj,
só, frissen őrölt bors.
A kevesebb-több-alapon, más fűszerre, vagy hozzávalóra tényleg nincs szükség.
A vajat felforrósítom egy serpenyőben, beleöntöm a sózott, borsozott, villával lazán felvert, tojást. Ha krémesebbre szeretném, azonnal lehúzom a tűzről, és addig kevergetem, míg a kívánt állagot eléri. A serpenyő elvileg elég forró ahhoz, hogy elkészüljön a rántotta (ha mégsem, pár pillanatra visszateszem). Végül hozzáadom a szarvasgombás olajat, és jól elkeverem.
Pirított bagetten, frissen őrölt borssal tálaltam.
Ha bárkit meglepnének a barátok egy kisebb szarvasgomba-röggel, akkor a felét reszelje le, szintén a végén keverje a tojáshoz, másik részét papírvékony szeletekre vágva, tálaláskor szórja a tetejére.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
De majd jelentkezem, elárulod hogy/hol lehet venni, és legközelebb az olajat helyettesítem a gombával:-D
Most már csak valódi, kapirgáló tyúk-pottyantotta tojás kell, mert a bóti tojás csak tojásnak látszó tárgy.