Rusztikus nyári zöldségleves

Rusztikus nyári zöldségleves - kép: Krumpli Béla
Rusztikus nyári zöldségleves - kép: Krumpli Béla

Kora nyáron nem az a dilemma, hogy miből készüljön a leves, hanem az, hogy melyik zöldség maradjon a piacon. Így nem volt könnyű dolgom, amikor úgy indultam a vásárolni, hogy ami megtetszik a termelői pultokon, abból készítem. Karalábé? Borsó? Végül karalábé és borsó.

A második problémám a beszerzendő mennyiséggel való kalkulálás volt, hiszen darabolás közben egy kicsit rágcsálnom kell a friss zöldségekből. A zsenge zöldborsónál olyan nagy a pucolási veszteségem, hogy kapásból kétszer annyit veszek, mint amennyit végül az ételbe szeretnék tenni (ez legalább jól becsülhető).

A karalábé leveleit, ha épek és friss zöldek, (márpedig csak ilyet vegyünk, ha csökkenteni szeretnénk az esélyét a fás karalábénak) semmiképpen ne szedessük le, mert nem csak rusztikus lesz tőle a leves, hanem kiváló ízesítő és sűrítő is.

Hozzávalók - 12 személyre

4 darab karalábé a leveleivel együtt
1 kg zsenge zöldborsó
1 csokor sárgarépa (kb. 5 db)
2 szál fehérrépa zöldjével
1 közepes zellergumó zöldjével
1 nagy hagyma,
olívaolaj a főzéshez
só, bors
olívaolaj a tálaláshoz

Az olívaolajon megpárolom a nagyon apróra vágott hagymát. Rádobom a kockára vágott karalábét, zellert, felkarikázott, felezett sárga- és fehérrépát átforgatom, pár percig tovább párolom, majd felöntöm két és fél liter vízzel, hozzáteszem a zeller és a petrezselyem szárát, sózom, borsozom és hagyom főni.

Közben laskára vágom a karalábé levelét, felaprítom a zeller leveleit is, és olívaolajon ezeket is megpárolom. Kiveszek a zöldségleves levéből, és amikor már egyik sem olyan forró, hogy a mixert tönkretegyem, összeturmixolom, a leveshez öntöm, majd beleteszem a megpucolt borsót.

Addig főzöm csak, amíg a borsó megpuhul, ekkorra a többi zöldség is puhára, de még roppanósra főtt. Mielőtt elzárnám a leves alatt a gázt, belekeverem a felaprított petrezselyem leveleket is, és kihalászom a zeller-, petrezselyem szárakat. Ment még bele egy kevés felaprított friss bazsalikom és kakukkfű, mert éppen kéznél volt. A Díler brutál Montecchia Classico olívaolajával tálaltuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr972987644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása