Tian rouge - egyenesen Provance-ból

Tian rouge - kép: Krumpli BélaTian rouge - kép: Krumpli Béla

Tian a cserépedény, illetve az abban sült rakott egytál étel (gratin) provence-i elnevezése. Nem véletlen a szó eredete: Provence-ban főleg zöldségek kedvelt készítési módja. A lokálpatrióták szerint a tian az provence-i étel és kész. A tian rouge, azaz piros tian sem lehet más, vita nincs! Egyszerűen, pár hozzávalóból elkészíthető nyári fogás, ami olívaolajjal és friss kenyérrel, önállóan is megállja a helyét, vagy akár kerti sütögetés előre elkészíthető körete lehet, hiszen hidegen is remek.

Marhasült köreteként kínáltuk fűszeres újburgonyával.

Hozzávalók - 12 személyre

6 db nagy húsos paprika
8 db, nem túl leves, édes, nagy paradicsom,
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem,
1 evőkanál aprított friss kakukkfű
1 nagy csokor bazsalikom
olívaolaj
vaj
zsemlemorzsa
só, bors

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a paprikákat. 220 fokos sütőben 15 percig, vagy addig sütjük, amíg összeesnek, itt-ott picit megfeketednek. A sütőből kivéve azonnal egy edénybe helyezzük a paprikákat, lefedjük és így hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, lehúzzuk a héját, kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk, hosszában nagyobb csíkokra, paprikánként úgy négy-hat szeletre vágjuk.

A paradicsomokat felkarikázzuk, szűrőbe tesszük, és hagyjuk kicsit lecsepegni a levét. A zöldfűszereket felaprítjuk, összekeverjük.

Kikenünk olajjal egy nagy tűzálló tálat, vagy tizenkét egyszemélyeset. Elosztjuk a felaprított fokhagymát, majd elkezdjük szorosan lerakni a paradicsomok 1/3-át úgy, hogy félig fedjék egymást. Megborsozzuk, rászórjuk a zöldfűszer keverék negyedét, betakarjuk a sült paprika felével, majd megismételjük a rétegezést. A tetejére paradicsom kerül, amit megszórunk zsemlemorzsával, és megspriccelünk egy kevés olívaolajjal. 220 fokos sütőben 20-30 percig sütjük.

A vajas, fűszeres burgonyához 1 kg újburgonyát alaposan megmostunk, feleztük, ahol szükséges volt negyedeltük, hogy egyforma darabokat kapjunk. Vajon megpároltuk, az elején megsóztuk, a végén a tian friss bazsalikomos, kakukkfüves petrezselyemkeverékét adtuk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr642967620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szuper! Recept raktározva jún. 23-ra, a "szentivánéji" éjszakai tengerparti grill-partyra. Köszii!
süti beállítások módosítása