Spárga sonkával, gribiche mártással


kép: Krumpli Béla

Sonka, tojás, friss fűszer - ezekkel a hozzávalókkal a spárga tökéletesen illeszkedik a húsvéti menübe. Lehet királyi reggeli, előétel, vagy készíthetjük gyors, könnyű főételként. Mi tavaszi vacsora hideg előételeként kínáltuk, kísérő borként a Pannonhalmi Apátság borászat 2010-es Sauvignon Blanc-t javaslunk.

 

Fejenként 4 szál zöld spárgát, és 1 szelet nagyon vékony főtt sonkát tálaltunk gribiche mártással. A spárgák végét levágjuk és lobogó sós vízben 1-2 percig főzzük. Ennyi idő alatt roppanós, de puha marad. Utána azonnal jéghideg vízzel leöblítjük, és kihűtjük, lecsepegtetjük. Így nem párolódik tovább saját hőjétől, és élénk színe sem tompul.
 
Hozzávalók
gribiche mártás - 12 főre
 
5 főtt tojás
2.5 dl olívaolaj
2-3 tk mustár
1.5-2 ek fehérbor ecet
3 ek aprított kapribogyó
4 ek apróra vágott csemege uborka
1 tk tárkony (friss, vagy szárított)
1 kis csokor petrezselyem
só, bors
 
A főtt tojások sárgáját összetörjük, és folyamatosan keverve, apránként hozzáadjuk az olívaolajat, majd a mustárt, borecetet (ennél a fázisnál még használhatunk turmixgépet). Belekeverjük az uborkát, kaprit, a fűszereket és az apróra vágott tojásfehérjét. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, utána ízesítjük. Ahogy érnek össze az ízek, a tárkony íze egyre dominánsabb lesz, így az első kóstolás csalóka lehet. Találjuk meg a megfelelő egyensúlyt: fontos, hogy tárkony íze legyen, de ne legyen agresszív.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr282814196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De honnan veszel ilyenkor spárgát? Majd csak egy hónap múlva kezdődik a szezonja, ha mázlink van, de inkább később.
@retinax: A Nagycsarnokban vettük, Bandinál (D/9-es stand). Ez még olasz, de ettől a héttől megérkezik a magyar spárga!!!
Szia! dercsar@gmail.com-ra írj egyet légyszi, hogy meglegyen a kontaktod, aztán majd jelentkezek. Kösz!
süti beállítások módosítása