Francia póréhagymás burgonyaleves sóskával (Vichyssoise à l’oseille)


kép: Krumpli Béla

Mondanám, hogy a sóska megosztó zöldség, de szerencsére kiderült, hogy nem így van. Biztosra veszem, hogy méltatlan hírét a menzai sóskamártásoknak, főzelékeknek és leveseknek köszönheti. Annyira szeretem, hogy engem a konyhás nénik igyekezete sem tántorított el!

Ha nem kizárólag abban a formában, és töménységben használjuk, ahogy anno próbáltak minket elrettenteni az egyhangú, édes sóskás ételekkel, akkor kivergődhet ebből a méltatlan helyzetből. Halaknak, húsoknak tejszínes, creme fraiche-s mártás formájában, kiváló kísérője lehet, de salátakeverékekben, burgonyás, tojásos és sajtos ételekben is kitűnően megállja a helyét. Ha szeretnénk megkedveltetni, akkor nem szabad megfeledkeznünk az arányokról, és kötelező elhagynunk a rengeteg cukrot!
 
A kora tavaszi vacsorához, a sóska, mint tavaszi első, friss alapanyag, adta magát. Ezt azonban egy olyan előkóstolásnak is igazolnia kellett, ahol az ellentábor is képviseltette magát. És mondhatom, jól vizsgázott! Izgalmam azonban csak a premier után múlt el, amikor nagyobb közönség előtt is sikerült ezt megismételnie.  
 
A bárányos menüben egyszerű, francia burgonyalevesben képviseltette magát, rafinált, harsogó zöld hozzávalóként.
 
Hozzávalók
(12 személyre)
 
1 nagy fej hagyma (mi óriás fehér salott hagymát használtunk, valójában a Vichyssoise à l’oseille levesnek nem feltétlenül része)
10 dkg vaj
4 póréhagyma fehér része (egy kicsi a világoszöldből is mehet bele)
3 zellerszár (vagy apró felkockázott zellergumó, ami elhagyható, de kár érte)
40 dkg burgonya (4 közepesen nagy darab)
30 dkg tisztított sóska
3 gerezd fokhagyma
1.5 liter csirke alaplé (szorult helyzetben zöldség alaplé)
3 dl tejszín
enyhén füstölt, nyers sonka (vagy füstölt hal), apróra vágva
 
A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, felkarikázott pórét, és zellerszárat. Fedő alatt, néha megkevergetve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne barnuljanak meg a zöldségek (kb. 10-15 perc).
 
Hozzáadjuk a tisztított, felkockázott burgonyát, majd az alaplevet és puhára főzzük, kb. 15- 20 perc alatt. Ha a krumpli megfőtt, akkor beletesszük a sóskát, és 1-2 percig tovább főzzük. Próbáljuk legalább addig hűteni, hogy a turmix gép, vagy botmixer kését ne tegyük tönkre, majd a lehető legsimábbra turmixoljuk.
 
Most jön a rossz hír: a sóska rostjai miatt, át kell passzírozni! Ehhez, mondjuk egy aprólyukú fémszűrőt és kanalat használhatunk. A végeredmény - a krémes leves - mindenképpen megéri ezt a fáradtságot!
 
Tejszínnel összemelegítjük, megpirított sonkakockákkal, vagy nyers füstölt hallal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr882808537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása