Simán megesszük a kakasherét, de egy kis bárányvesétől megijedünk


kép: Krumpli Béla

Volt egy kis merészség abban, hogy amuse bouche-ként a báránypástétom mellett döntöttünk. Azon gondolkodtam, hogy mennyit valljak be az összetevőkből, végül csak a kaprot nem említettem. A teljes igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy ez egy román húsvéti fogás. Drob de miel a neve, és húsvétkor mindenhol ilyet esznek. A román konyhában a húsvéti bárányevésnek elég komoly hagyományai vannak. Az ilyenkor fogyasztott bárányok még úgynevezett "szopós bárányok", füvet nem ettek még. A húsuk egészen más ízű, omlós, finom.

A báránypástétomhoz rengeteg zöld fűszert használnak, ami szintén jellemző a román konyhára: tavasszal a zöld fokhagyma ugyanolyan sláger, mint a zöldhagyma. Budapesten kevés helyen kapni, de a Hunyadi téren van, a Komjádi piacon két helyen is árulnak. Pörköltbe, főzelékbe, vagy csak úgy, szendvicsbe is finom.

A báránypástétomhoz Lisicza Rozé 2010-et kínáltunk.

Hozzávalók:

egy bárány szíve, mája, veséje, tüdeje, nyelve
egy kiló belsőséghez nyolc tojás
egy nagy csokor zöld fokhagyma
egy csokor zöldhagyma a zöldjével együtt
egy csokor kapor
egy csokor petrezselyemzöld

bors
két babérlevél
10-12 szem fekete bors
olaj a tepsi kikenéséhez
zsemlemorzsa

A belsőségeket a babérlevéllel, fekete borssal és sóval ízesített vízbe főni tesszük. Addig főzzük, míg - átszúrva a tüdőt - tiszta víz nem jön belőle. Ekkor kivesszük a vízből, kihűtjük, és nagyon apróra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, és alaposan összedolgozzuk a tojásokkal. Megszórjuk frissen őrölt borssal, ha kell, sózzuk. Egy tálat kiolajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Beleöntjük a húst, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr632809988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, köszi, Anca Andrea is írt ez ügyben a Facebook-ob:)
süti beállítások módosítása