Úrráteszi, Gereg - a gyöngyöspatai dűlők dícsérete

Losonci BálintA Stúdió tagjai borszakértőnk, Sztónfész, javaslatára kihelyezett borkóstolást tartottak Gyöngyöspatán. A kézműves borokat készítő Tőkés Társak legfiatalabbjának, Losonci Bálintnak a borait kóstoltuk. Szigorú hozamkorlátozás, dűlőszelekció és terroir-szemlélet - utána néztünk, hogyan fest ez a gyakorlatban, a Mátrai borvidéken?

Azért látogattunk el az elképesztően lelkes, a borvidéken úttörő munkát végző borászhoz, mert elhivatottan képviseli a terroir-szemléletet. Ez röviden az adott tájegység sajátos természeti adottságainak (mikroklíma, talajtípus) és szőlészeti-borászati hagyományainak (pl. a filoxéravész előtti fajták újratelepítése) borban történő kifejezését jelenti. Tőkéstársaival kerülik a pincetechnológia túlhangsúlyozását, a mesterséges beavatkozásokat, mint például a fajélesztők használatát, melyeket laboratóriumban állítanak elő, hogy az adott szőlőfajta íz-és illatjegyeit kiemeljék és így biztosítsák a szőlő biztonságos kierjedését, továbbá nem használnak cukrozást, tanninport, fordított ozmózis-gépet, meg egyéb ilyen „huncutságokat”. Igyekeznek az adott termőhelyen kialakult vadélesztőkre bízni a szőlő erjedését. Ennélfogva, a terroir-boroknál gyakran hiába keressük a fajtajelleget, a termőhely borát fogjuk találni. Mi úgy éreztük, ez nem hiányosság, inkább előny.

Bálint palackozott boraiból elsőként a Parola fantázianévre hallgató sauvignon blanc-olaszrizling-zöldveltelini házasítást kóstoltuk, mely könnyed bor, jó savakkal. Következett a Mézesfehér, illata nevéhez méltó, finom ásványossággal bíró, vékony bor, jó inni. A fehérek közül a Chardonnay emelkedett ki, telt, jó cukor-sav aránnyal, olajos test, almás-citrusos ízvilágú, remek bor. A vörösök közül elsőként az Úrráteszi dűlő Magyarfrankosát ittuk, ami a kékfrankos és a Dél-Franciaországból származó muscat bouchet keresztezése. Számomra semmiben nem tért el egy kékfrankostól.

A falu legöregebb pincéjében, Nandi Vendégház
A falu legöregebb pincéjében, Nandi Vendégház

Közben megtudtuk Losoncitól, hogy a vidékre hagyományosan jellemző fajták - kékfrankos, kadarka -, illetve a világfajták közül - a klímához illeszkedő rajnai rizling és pinot noir - mellett milyen régi, a filoxéravész előtti magyar szőlőfajtákat tervez ültetni? Tihanyi kéket, kék bajort, laskát (vörös aszút készítettek belőle hajdanán). Álma az „ősmagyar küvé” megtalálása, melyet az előbbi fajtákból kíván megalkotni. Természetesen nem valami Turulos-árvalányhajas bort kell érteni rajta, hanem a korabeli dokumentumokból igyekszik rekonstruálni, mely fajták adták ennek a vidéknek a borait. Ezen Opus Magnum megalkotásához adott a technológia: bak- vagy karós művelés (alacsonyan vannak a fürtök, a talaj hője egyenletes érést ad), szigorú terméskorlátozás (40-80 dkg/tőke), változatos talaj, agyag, mely víz- és hőtartó, porlékony mész, mely a savakat adja, az andezittufa pedig a gazdag ásványosságot biztosítja. És ami legalább ennyire fontos, adott a borász személye, elkötelezettsége.

Végül, rejtvényként azonosítanunk kellett egy pinot-s, kadarkás színvilágú, alacsony tanninnal bíró bort, ízében fűszerekkel, meggyel és a végén sárgabarackkal! Igazán remek bor, de senki nem találta el, mi volt: tavalyi szüretelésű cabernet sauvignon, igazi terroir-bor, nyomát nem mutatta a fajtajellegnek. Ráadásként a Bálint által készített törkölypálinkát is megkóstoltuk, mely a szokástól eltérően, a préselés után megmaradt szőlőlével együtt erjedt. A leggyümölcsösebb törköly volt, amivel valaha találkoztunk.

Az est végén, miután a borok is elfogytak és Bálint is hazament, a borbírálat és kóstolás szubjektivitásáról beszélgetve, abban maradtunk, hogy a bor élvezetét így lehetne összefoglalni: „én és a bor, itt és most, a találkozás pillanatában együtt vagyunk”.

Cikkünk megjelenése után tudtuk meg, hogy az év borászfelfedezettje díjat  Losonci Bálint kapta. Ezúton is gratulálunk a díjhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr802801831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása