Padlizsános, kolbászos tészta, sonkával

Padlizsános, kolbászos tészta, sonkával - kép: Krumpli Béla
Padlizsános, kolbászos tészta, sonkával - kép: Krumpli Béla

Október első felében még sikerült szabadföldön termett, nagyon édes, szép paradicsomot találnom a Hunyadi téri termelői piacon. A padlizsánnak pedig még bőven szezonja volt. E kettő már adta is magát egy jó mediterrán fogáshoz, amit kevés kolbásszal, sonkával, könnyű, húsos főétellé turbóztunk.

Olasz grillkolbászt nem könnyű beszerezni, a jó, hazai, sütnivaló kolbász viszont túl hangsúlyos lenne, azt semmiképpen nem használnám. Bármilyen kevésbé fokhagymás, nem túl fűszeres, paprika nélküli kolbász jó hozzá, pl. bajor grillkolbász.

Hozzávalók - 12 személyre

2 kg érett, édes paradicsom, vagy 3 db. 400 gr-os konzerv,
3 db közepes padlizsán,
2 csomag penne (1 kg),
fél kg. olasz grillkolbász,
nagy csokor friss bazsalikom, felaprítva
kb. 10 gerezd aprított fokhagyma,
olívaolaj,
parmezán sajt,
fejenként 3 szelet szárított, érlelt, nem füstölt, vékony sonkaszelet,
só, bors.

A paradicsomot meghámozom, felaprítom. Kb. 3 ek. olívaolajon megpárolok 7 gerezd fokhagymát, hozzáadom a paradicsomot, és mérsékelt hőfokon, néha kevergetve, sűrű szósszá főzöm.

A padlizsánt megmosom, felkarikázom, besózom, kb. 30 percig hagyom állni (hámozni nem kell), majd szűrőben leöblítem, lecsepegtetem, és felkockázom.  Egy nagy serpenyőben felforrósítok 3-5 evőkanálnyi olívaolajat, hozzáadom a nagyon lecsepegtetett padlizsánt, jól elkeverem, és megsütöm. A padlizsánnak kifejezetten jót tesz, ha jól odapirul, karamellizálódik, viszont megégnie nem szabad, ezért néha megrázogatom, megkeverem. Rengeteg olajat képes felvenni, így ezzel ízlés szerint kell gazdálkodni, ha kevésnek bizonyul (mert az sem válik előnyére), még löttyintsünk rá egy keveset.

Közben a felkarikázott kolbászokat serpenyőben megsütöm. Ha nem sikerül olasz kolbászkát beszerezni, darált hús, szalonna, édeskömény, só, bors, vöröshagyma, és 1-2 kanál fehérbor keverékéből készült ragu is megteszi. Ha elkészült a padlizsán, hozzáadom a kolbászkarikákat (vagy a ragut), a kész paradicsomszószt, a maradék fokhagymát. Összemelegítem, végül beleteszem a bazsalikomot, sózom, borsozom, és a kifőzött pennével (a csomagoláson megadott idő, kóstolással ellenőrizve, a mérvadó) összeforgatom.

Parmezán forgácsokkal, és fejenként három vékony szelet érlelt sonkával tálaltuk, St. Andrea Pinot Noir-t kínáltunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr553369625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása