Mousse: narancsos, túrós

Narancsos, túrós mousse - kép: Krumpli Béla
Narancsos, túrós mousse - kép: Krumpli Béla

Tudom, hogy ez megint olyan, mintha bonyolult lenne. Nekem is kellett egy kis idő, míg rászántam magam az első hasonló desszertre. Azóta viszont sorozatban gyártom, és állítom, hogy semmivel nem nehezebb, mint egy krémes torta.

Nekem a legnagyobb akadályt a zselatin használatával kapcsolatos félelmeim jelentették, de lapzselatinnal igazán gyerekjáték az egész. Vannak biztos beszerző helyeim, illetve a nagyobb ünnepek előtt a LIDL-ben meg szokott jelenni a saját lapzselatinjuk, abból mindig nagyobb mennyiséget vásárolok.

Hosszabb leírás következik.

Hozzávalók - 12 személyre

A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor.

A tojásfehérjéből elkezdek habot verni, amikor már kezd összeállni, 3-4 adagban hozzáadom a cukrot, és addig verem, míg kemény, fényes hab lesz belőle. Nyomózsákkal csókokat nyomok egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 100 fokra előmelegített sütőben kiszárítom.

A túrókrémhez:
35 dkg tehéntúró (jó minőségű)
7 dkg cukor
0,4 dkg víz
1 egész tojás
2 sárgája
2,5 dl tejszínhab
lapzselatin.

A tejszínt kemény habbá verjük. A vizet és a cukrot felforraljuk, és kb. öt percig főzzük, majd belecsurgatjuk a tojásba, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Újra gőz fölé tesszük, és állandóan kevergetve addig melegítjük, míg már nagyon forrónak érezzük, ha beledugjuk az ujjunkat. Levesszük a gőzről, és kihűlésig verjük, amíg fényes, tömör hab lesz belőle. A túrót föllazítjuk egy kis tejszínhabbal, belekeverjük a tojáshabot, majd összeforgatjuk a maradék tejszínnel.

A narancshabhoz:
25 dkg narancs
1 tojásfehérje
0,25 dkg víz
10 dkg cukor
1,5 dl tejszínhab
4 lapzselatin.

A cukrot és vizet feltesszük főni, közben elkezdjük felverni a fehérjét. Amikor kb. négy perce fő a szirup, beleöntjük a majdnem teljesen felvert fehérjékbe, miközben állandóan verjük, majd tovább is, míg nagyjából kihűl a hab. A tejszínt kemény habbá verjük. A narancsot megpucoljuk, a gyümölcshúst turmixoljuk. Négy evőkanálnyit kiveszünk belőle, ebben feloldjuk a zselatint, (a leírásnak megfelelően), belekeverjük a többi pürébe, óvatosan összekeverjük a tojáshabbal, majd a felvert tejszínnel.

A díszítéshez:
kandírozott kumquat (esetleg narancshéj)
filézett narancsdarabok.

Összeállítás:
A habcsókok egy részéből a pohár aljába tördelünk. Erre tesszük habzsák segítségével narancshabot, majd ismét összetört habcsókot, és filézett narancsdarabokat. A habzsákból erre nyomjuk a túróhabot. Kandírozott kumquattal és habcsókkal díszítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr84172337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása