Gyömbéres sütőtöktorta

Sütőtöktorta - kép: Krumpli Béla
Sütőtöktorta - kép: Krumpli Béla

Bár gyakran ér az a vád, hogy én mindent csak egyszer készítek el, ezt határozottan visszautasítom. Vannak kedvencek, amiket akár egymás után többször is elkészítek, illetve léteznek olyan ételek, amilyenek, ha szezonjuk van, minden évben elkészülnek.

Ilyen például ez a sütőtöktorta. Tavaly is megsütöttem, meg az idén is. Sőt, emlékeim szerint tavaly kétszer is:)

A tapasztalataim szerint a sütőtökös ételekkel olyanoknál is érdemes próbálkozni, akik sütve, nem szeretik. Ha meg tudjuk győzni őket, hogy érdemes megkóstolni, ők lepődnek meg a legjobban, hogy a leves/desszert/püré/saláta mennyire finom.

Hozzávalók - 23 cm-es formához

az alaphoz:
12,5 dkg keksz (valamilyen korpás, gabonás keksztől izgalmasabb lesz a torta)
7 dkg vaj

Az aprítógépben ledarált kekszet összekeverem az olvasztott vajjal. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, és az aljára nyomkodom a vajas kekszmorzsát. Amíg elkészül a sütőtökös keverék, hűtőbe teszem.

Hozzávalók - a sütőtökös krémhez:

80 dkg sütőtök
2 tojás
10 dkg cukor
1,5 dl tejföl
1 dl tejszín
2 púpozott tk őrölt gyömbér
1/2-1/2 tk őrölt szerecsendió és fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
2 ek keményítő

A sütőtököt 200 fokos sütőben puhára sütöm, kikaparom a belsejét és összetöröm. A sütőt visszaveszem 180 fokra. Összekeverem a cukrot, a keményítőt a fűszerekkel, és hozzáadom a sütőtökhöz. A tojásokat enyhén felverem, hozzákeverem a tejfölt, a tejszínt, a frissen facsart citromlét. Hozzáöntöm a sütőtökös masszához, és jól elkeverem. A viszonylag híg keveréket ráöntöm a kekszes alapra, és 50-60 perc alatt megsütöm. Tűpróbát érdemes végezni.

Hozzávalók - a tálaláshoz:

2 dl tejszín

Hidegen szeletelem, habbá vert (cukrozatlan) tejszínnel tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr663569906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása