Birskompót zöldcitrommal

Birskompót zöldcitrommal - kép: Krumpli Béla
Birskompót zöldcitrommal - kép: Krumpli Béla

Az egyszerű, szirupos birskompóton, amit a fűszeres, mazsolás májpástétomhoz adtunk, annyit csavartunk, hogy a citromot lime-ra cseréltük és csempésztünk bele egy darabka gyömbért. A lime fűszeressége hagyta érvényesülni a birs különleges ízét, ugyanakkor elegáns, egzotikus kompótot varázsolt belőle. 

Hozzávalók - 12 személyre

1.5 kg birs,
3/4 kg cukor,
1.5 liter víz,
5 lime,
3 cm gyömbér.

A cukorból, vízből, és az öt lime lereszelt héjából, valamint az elnegyedelt gyömbérből laza szirupot készítek. A birset meghámozom, kisebb kockákra darabolom, közben két lime levével meglocsolom. Ha mindet feldaraboltam, a szirupba teszem a lime levével együtt és, nagyjából 30 perc alatt, éppen csak puhára főzöm. A birset sterilizált üvegekbe teszem, a szirupot, ha szükséges, beforralom és minden üvegbe annyit öntök, hogy ellepje a gyümölcsöt. Lezárom, fejre állítom az üvegeket, és hagyom kihűlni. Felhasználásig hűvös helyen tárolom.

Az elkészült kompótot fűszeres, mazsolás májpástétomhoz kínáltuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr473500329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása