Sós csokimousse amarettivel
Sós csokimousse amarettivel - kép: Krumpli Béla
Az egyik vendégünk kislánya egész vacsora közben mondogatta, hogy nálunk minden édes, valamivel meg kellett magyaráznia, hogy mit miért nem eszik, hiszen ez természetesen nem volt igaz:) Az anyukája rávágta, hogy nem baj, majd a desszert sós lesz. Nagyon meglepődtek, amikor kiderült, hogy tényleg.
A csokoládémousse már volt, a másik blogon. Amaretti is volt, csak arról még nem írtam. Az amarettit össze is lehet törni, vagy lehet nagyobbra sütni, és rátenni a csokihabot. Nem túl fotogén desszert, megnéztem profiknál, amennyiben ebben a formában tálalják, náluk sem
szebb. De ez evés közben senkit sem szokott zavarni.
Hozzávalók - 12 személyre
a moussehoz:
két tojás
6 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé (min. 70 százalékos)
két deci tejszín
Fleur de Sel.
A csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk. A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. Felverjük a tejszínt is. A megmaradt cukorral jól kikeverjük a tojássárgákat, beletesszük a csokoládét, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjéket és a tejszínt. Ekkor a massza elég folyékony, de hűtőben két óra alatt megszilárdul. Tálaláskor két kanál segítségével galuskákat szaggatunk, tetejüket megszórjuk Fleur de Sel-el.
Hozzávalók - az amarettihez:
2 tojásfehérje
12 dkg darált mandula)
12 dkg porcukor
1 csepp mandulakivonat.
A tojásfehérjéket elkezdjük verni, amikor már kezd összeállni a hab, elkezdjük adagolni a cukrot. Óvatosan beleforgatjuk a mandulalisztet és a mandulakivonatot. Vajazott tepsibe kiskanállal kis halmokat teszünk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.