Sült birs

A narancsos-bíborszínű, szirupos sült birsalmát húsok, sajtok, saláták ütős kiegészítőjeként nagyon szeretem. Desszertekhez úgy használom, mint más kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöt.

Egy falat érett sajttal - mi Franciaországból érkezett ánizsos Tomme-t használtunk -, tuti vendégváró falat.

Nagyjából ezekkel a mennyiségekkel dolgoztam:

2.5 kg birs,
1 kg cukor,
2 liter víz,
1 citrom leve és héja

Előfordul, hogy gyömbérrel, vagy más fűszerrel együtt sütöm, az idei adagba a citromon kívül nem került más. Két nagy kerámia sütőedényt használok, ezek egyszerre kényelmesen elférnek a sütőmben.

A vizet a cukorral felforralom, egy feldarabolt birsalmát, és a citrom héját beleteszem, majd nagyjából 30 perc alatt laza szirupot főzök. A szirupból érdemes akár többet készíteni, mert elképzelhető, hogy szükséges pótolni – ha mégis megmarad, felhasználható például limonádéba.

Közben a többi birset meghámozom, elfelezem, magházát eltávolítom, és vágott felükkel lefelé a sütőedénybe teszem. Ha nem fér el, akkor párat kisebb darabokra vágok, és a szabad helyeket betömöm velük. Leöntöm a sziruppal, úgy, hogy nagyjából ellepje, és 200 fokos (nem légkeveréses) sütőben kb. háromnegyed óráig sütöm, majd visszaveszem a hőmérsékletet 150 fokra, és további 2-3 órán keresztül hagyom sülni. 20-30 percenként megforgatom, a végén lehet gyakrabban is, ekkor már vigyázni kell, hogy (főleg) a szirupból kilógó darabok meg ne égjenek. Ha nagyon sűrűsödik a szirup, ám a birs még túl puha, és nem érte el a sötétbíbor színt, akkor pótolom a szirupot.

Ha kész, forrón tiszta üvegekbe tuszkolom, leöntöm a sziruppal, azonnal lezárom, és felhasználásig hűvös helyen rejtegetem tárolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr823399604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyami! Éhes lettem! Elmegyek kajálni. Azt hiszem spenótfőzelék kemény tojással. :)
@krumplib: Laci bácsi általában jó főzelékeket csinál, de a spenótot nem tudja. :( Szerencsére sóska volt! :)
süti beállítások módosítása