Diós cipó

A kenyérke receptjének megosztását olyan régen halasztom, hogy joggal hihették egyesek, hogy titkolom. De nem, csak mindig elfogy a fotózás előtt, pedig ennek a kenyérnek az egyik lényege a belsejének a színe: gyönyörű, lilába hajló, a dió megfesti.

A recept természetesen Tukacs Rolandtól származik, és annyira jó, hogy szinte önmagában elég a vendégek elbűvöléséhez. A kenyérsütésről itt írtam bővebben.

Ehhez a kenyérhez is idő kell, hiszen a kovászt legalább 12 órát kell keleszteni. De megéri türelmesnek lenni, minél hosszabb ideig érik, annál több idejük van az ízanyagoknak kifejlődni.

Hozzávalók:

a kovászhoz:
30 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
21 dkg hideg víz
0,1 dkg (friss) élesztő

A hozzávalókat összekeverem, picit dagasztom, majd letakarva hűtőben kelesztem minimum 12 órát. A megmaradt kovászt dobozban tárolom, ha már olyan kevés van, hogy nem elég egy kenyérre, dagasztás előtt 12 órával "megetetem" vízzel és liszttel. 4 dkg kovászmag képes 30 dkg lisztet életre kelteni.

250 g teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
400 g teljes őrlésű tönkölykovász
100 g dió
10-12 g só
15 g élesztő
csipet cukor
kb. 400 g víz

A diót durvára vágom, vagy sodrófával megtöröm. Keverőtálba tesszük az összes hozzávalót, az élesztőt elmorzsoljuk, összekeverjük, megdagasztjuk, majd beletesszük a diót, és beledolgozzuk a tésztába.

Harminc perc pihentetés után ismét átdagasztjuk, majd pihentetjük, dagasztjuk, pihentetjük, harmadjára is átgyúrjuk és pihentetjük. 6 dkg-os cipókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, vigyázva, hogy a buborékok megmaradjanak. Letakarjuk, és míg a sütő felmelegszik 250 fokra, kelesztjük. Márványlapon, gőzös sütőben, 20-25 percig sütjük. (Amikor beteszem a tepsit, bespiccelek a sütőbe egy kis vizet.) A héja nagyon megsül, kemény lesz, de mire kihűl, visszapuhul.

Ehhez kínáltuk: Balzsamkrémes pecsenye kacsamáj szőlővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr343308819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása