Szabó – Hoitsy: Halak és halételek – Halrajongóknak kötelező!

Meséltem már a Metro Vevőakadémia szuper halas kurzusáról, ám adós maradtam a fontos információval: nyáron megjelent a kurzus előadójának és szerzőtársának remek, hiánypótló könyve: Halak és halételek címmel.

Ha halgasztronómiai kézikönyvként határozom meg, talán akkor járok a legközelebb az igazsághoz. A borító alapján lehet, hogy nem kapnám le rögtön a polcról, de aki már egyszer belelapozott, láthatja, hogy nem szabad az első benyomásra alapozni! Rengeteg olyan ismeretet biztosít, ami túlmutat egy szimpla szakácskönyvön, de legalább olyan hasznos a (mindennapi) halfogyasztás szempontjából is.

A könyv első negyede rengeteg praktikus információt ad a tenyésztéstől, a halászaton, a logisztikai folyamatokon át, a halak különféle csoportosításáig, és az ennek megfelelő elkészítési módokig. Pontos, közérthető, néha kicsit terjengős ismeretterjesztés, ahol a szerzők nem „jól megmondják”, hanem inkább szempontokat adnak, rávezetnek, hogyan vásároljunk, milyen hőkezelési eljárásokat, fűszereket alkalmazzunk, vagy egyáltalán milyen borokkal fogyasszuk a halakat.

A könyv főszereplői, amelyeket a továbbiakban abc sorrendben mutatnak be, a Magyarországon leginkább hozzáférhető édesvízi és tengeri halfajták. Ha az elején ötleteket kaptunk, akkor később pontos részleteket, instrukciókat. Tetszik a rengeteg érdekes információ, úgy mint a halak természetes élőhelye, biológiája, a különféle fajtákhoz ajánlott konyhatechnológia, vagy a fajták angol és latin elnevezései. Bónuszként a legtöbb fejezethez (halhoz) külön érdekesség-blokk is jár.

A korrekt tájékoztató szekcióik közül a konkrét borajánlatokat túlzásnak tartom, mert míg a könyv fő tartalma időtálló, ezek az információk akár egy év alatt el is avulhatnak (az évjáratok közötti minőségi különbségek, hozzáférhetőség, stb.). Mindenesetre a szerzők az első részben jól használható szempontrendszert vázoltak fel a halételek és borok párosításához.

Mivel egyben szakácskönyvként is használható is, az egyes fajtákhoz javasolt legoptimálisabb elkészítési módok mellé egy-két recept is dukál, nagyjából nyolcvanat tartalmaz a kötet. Akkor sincs gond, ha nem sikerül a kiválasztott ételhez minden hozzávalóit beszerezni, vissza lehet lapozni az első részéhez, ami ilyen esetekre is kiváló támpontokat nyújt!

Ne hagyják ki halrajongók, megrögzött szakácskönyv-gyűjtők, de főleg azok ne, akik kifejezetten a tartalmas, hasznos gasztronómiai könyveknek szánnak helyet a polcon! Amennyiben valakinek nem jön be a tegeződő, bizalmaskodó stílus, javaslom, hogy lazán hunyjon szemet felette, én elnéztem az értékes tartalomért cserébe. Ha pedig hiányérzet merülne fel a rákok, kagylók, vagy polip tekintetében, Szabó Péter blogján, bőven akad hasonlóan alapos információ egy-egy seafood recept körítéseként.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr863229469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása