Kánikula ellen Gazpacho!
kép: Krumpli Béla
A legnagyobb nyári kánikula idején férficsapatnak vacsorát tartani igazi kihívás. A fogások legyenek tartalmasak, mert mégis csak közel egy tucat felnőtt férfiről van szó, viszont ne legyenek túl nehezek, mert harmincegynéhány fokban az már kellemetlen. Levesnek mindannyian a végtelenségig variálható gazpachora gondoltunk, amely tulajdonképpen egy paradicsom alapú hideg zöldségleves Spanyolországból. Ott nagyjából olyan státusza van, mint nálunk a lecsónak, nincs két egyforma recept, a variációk száma végtelen. Mi most az egyszerűségre törekedtünk, a hozzávalók így alakultak:
Hozzávalók - 8 személyre
16 db közepes nagyságú paradicsom
4 db (2-2) piros és zöld kaliforniai paprika
1 nagy kígyó uborka
3 kisebb hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 ek vörösbor ecet
só
2-3 dl extra szűz olívaolaj
tálaláshoz:
1 kis fej hagyma,
1 közepes uborka,
1 közepes piros kaliforniai paprika
1 nagyobb, kemény húsú paradicsom
Az uborkát meghámozzuk, a paprikákat kicsumázzuk, kierezzük. A zöldségeket felkockázzuk és turmixgépben mindent ledarálunk. Minden egyes daráláskor adjunk az aktuális adaghoz egy-két kanál jó minőségű olíva olajat (összesen kb 2,5 dl-t), majd az egész adagot passzírozzuk át kislyukú szűrőn. Kóstolás után sózzuk és ízesítsük vörösbor-ecettel (2 evőkanál elég általában, bár ez ízlés kérdése). Tálalás előtt legalább 12 óráig tartsuk a hűtőben.
Tálaláskor kockázzuk egészen apróra a granírungba szánt zöldségeket, szedjük mélytányérba a levest. Helyezzünk bele egy kanállal a frissen felaprított zöldségekből és a tányért locsoljuk meg egy kevés friss, salátára való extra szűz olíva olajjal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.