Osztriga Rockefeller - luxus a köbön

Osztriga Rockefeller

Halas kurzus ide, vagy oda, túlzás lenne azt állítani, hogy tudok osztrigát nyitni. Hálás megfigyelő vagyok, a héj szurkálását, feszegetését, kipattintását továbbra is meghagyom másnak. A nyers osztrigát is.

Ahogy Rockefeller szerette, úgy nekem is megy. Ne legyünk kicsit sznobok, legyünk nagyon azok! Pár egyszerű hozzávaló, pici sütés, és megváltozott a viszonyunk.

Az osztriga helyes nyitásaOsztriga Rockefeller

Hozzávalók - 2 vagy 12 személyre

1 tucat osztriga,
10 dkg bébi spenót,
2 kisebb aprított salott hagyma,
2-3 gerezd aprított fokhagyma,
3-4 cl Pernod (Pernod híján konyak),
pár csepp tabasco szósz,
3 vékony szelet bacon,
kenyérmorzsa, 3 szelet héj nélküli kenyérből,
1 csokor felaprított petrezselyem,
3 ek. vaj, só.

A sütőt előmelegítem 220 fokra, és megkérek valakit, hogy nyissa ki az osztrigákat.
Közben kevés vajon megpárolom a hagymát, rádobom a spenótot, megsózom, addig párolom közepes hőfokon, míg épp csak összeesik. Hozzáadom a fokhagymát, a végén a Pernod-t, vagy konyakot, tabasco szószt és fél perc múlva leveszem a tűzről.

A felszeletelt szalonnát, kevés vajon megpirítom, hozzákeverem a morzsát, és a petrezselymet.

A kagylót kiveszem a héjból, kevés jéghideg vízben félreteszem, a héjat megtisztítom, leöblítem. Igazságosan szétosztva, az öblösebb házába halmozok egy réteg spenótot, mindegyikre ráhelyezek egy-egy osztrigát, a tetejét megszórom a kenyérmorzsával. 220 fokon addig sütöm, amíg a morzsa aranybarna lesz.

Üdvözlő falatként egy darabot kínálhatunk. Még jobb, ha egyedül legalább fél tucatot megeszünk. Azért csak felet, mert  muszáj vendéget hívni a villantós fogásra. Jó száraz pezsgő nélkül fogyasztani gasztronómiailag etikátlan!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr993062228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért kell minden élőlényt üldözni? Szegény osztrigák! :)
@TrueY: Mit tehettünk volna? Ránk erőszakolta magát!:-)
@WÁ: A genya! Merre laknak az erőszakos osztrigák?
@TrueY: Most konkrétan a METRO-ban, korábbi lakhely: Csendes-óceán.
Hát, a "pernod híján konyak" kb. annyi, mintha "bor helyett sör is jó" szerepelt volna. Teljességgel más műfaj. Persze Rockefeller is szenvedhetett látens ízlésficamban...:))
@nagypapi: Ánizsos ital nem állt rendelkezésre, és valóban más íze lesz a konyaktól. Ha nem is helyettesítette tökéletesen, hiszen egy nüansznyival más fordulatot vett az ételünk, remekül bevált.
süti beállítások módosítása