Losonci chardonnay 2010 – Kecskesajtos rétesbatyu 2011

Márciusi „tanulmányutunkon” vakkóstolásnál, tapasztalt borkóstolók sem tudták megmondani, hogy chardonnay-t iszunk. Annyi kapaszkodóm volt, hogy hordóban pihenő, 2010-es szüretelésű és fehér, ami nagyon ízlik, azonnal tudni szeretném, hogy mi az, mikor kerül palackozásra, kereskedésekbe. Egy rendkívül elegáns, harmonikus, bor, amely pár hónappal később, a menü összeállításakor ugyanígy elvarázsolt, annak ellenére, hogy más fajtákat sokkal jobban szeretek.

A kecskesajt nem csak azért tűnt jó választásnak, mert kitűnően illik a chardonnay-hoz, hanem a bor- és menüsorban is haladtunk a tartalmasabb fogások felé. A kecskesajtnak pedig, a paradicsom remek kiegészítője, ahhoz, hogy ne borítsa fel a bor-sajt harmóniát, ne adjunk mellé sokat, és ne is fűszerezzük túl!

Hozzávalók 12 személyre:
 
2 csomag Soignon kérges kecskesajt (kapható 125 gr-os kiszerelés rúdban, vagy korongokban, sütéshez ez utóbbi praktikusabb, mert a kéreg a hő ellenére nem engedi elfolyni a sajtot),
1 csomag réteslap
5 dkg vaj olvasztva
2 db paradicsom
1 apró shalott hagyma (kb. 1/2 ek aprítva)
1/2 ek. friss, aprított bazsalikom
olívaolaj, só, bors.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, közben elkészítjük a szószt. Ehhez a paradicsomokat pár másodpercre lobogó forró vízbe dobjuk, lehúzzuk a héját és felaprítjuk. Kevés olajon, mérsékelt tűzön megpároljuk a hagymát, rádobjuk a felaprított paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot és kb. 5-10 percig tovább pároljuk. Kihűtjük, leturmixoljuk.
Ha rúdsajtot sikerült beszerezni, akkor egy centis szeleteket vágjunk belőle. A dupla réteslapokból kb. 10x10 cm-es négyzeteket vágunk. A réteslapok hamar kiszáradnak, így töredeznek, ezért csak akkor kezdjünk el vele dolgozni, mikor már mindennel készen vagyunk, és a sütő is megfelelő hőmérsékletű. Két réteslapot fogunk egymásra helyezni: mindkettő tetejét kenjünk meg vékonyan vajjal, helyezzük a közepébe a sajtokat, és formázzunk batyut. A tepsibe tesszük és nagyjából 15 perc alatt készre sütjük, közben ellenőrizzük, ha aranybarna a teteje, akkor kész. Fejenként egy batyut helyezünk tányérra, egy evőkanál paradicsomszósszal.

E mellett is elparolázhatunk, de mindenképpen tartogassuk különleges alkalmakra, főleg, hogy kevés palack készül belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr703036395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása