Bodzás (majdnem) créme caramel

Készül a bodzás créme caramel - kép: Krumpli Béla
Készül a bodzás créme caramel - kép: Krumpli Béla

Nos, úgy indult, hogy bodzás créme brulée lesz. Aztán kiderült, hogy az tejszínből készül. (Ez sem igaz, sokan fele-fele arányban használnak tejet és tejszínt.) Hogy ne érje szó a ház elejét, utána csak créme caramelként emlegettük, de ez sem igaz, mert nem öntöttem karamellt a formákba, és a tetejére karamellréteg is került. Mondjuk nem is az volt a cél, hogy tisztázzuk a sok krém közötti, sokszor csak elméletben létező, különbséget, hanem, hogy bodzás desszertet készítsünk. Sikerült:)

A bodzaszezonnak ugyan már vége, de szárított bodzával is működik.

Hozzávalók - 12 személyre

1 l tej
25 dkg cukor
8 tojás
egy tk vaníliakivonat
8 db bodzavirág
kevés cukor a tetejére

A tejet felforrósítjuk, beletesszük a bodzavirágokat, és egy éjszakán át állni hagyjuk. (Egy napig is nyugodtan ázhat.) Másnap a tejet leszűrjük, a bodzavirágokat jól kinyomkodjuk. A tejet felmelegítjük a cukorral. A tojásokat egy tálban alaposan összekeverjük - nem kell felverni! Beletesszük a vaníliakivonatot. Hozzáöntjük a cukros tejet, és kis tálkákba öntjük. A tálkákat egy nagyobb tepsibe tesszük, forró vizet öntünk a tepsibe, hogy kb. a tálkák háromnegyedéig érjen. 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig sütjük. Nem baj, ha ekkor kicsit lágynak tűnik, hűlés közben szilárdul.

Tálalás előtt megszórjuk a krémek tetejét kristálycukorral, és karamellizáló pisztollyal aranybarnára olvasztjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr103013394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása