Eperhab illatos kompóttal

Eperhab illatos kompóttal - kép: Krumpli Bélakép: Krumpli Béla

Az, hogy a tél után, amikor végre érni kezd az első hazai gyümölcs, az eper, miből készül a desszert, nem volt kérdés. Azon viszont elég sokat agyaltunk, hogy mi legyen mellé? Felmerült a valamilyen keksz, vagy hasonló ropogós akármi. Aztán arra is gondoltunk, hogy csak egy mentalevéllel díszítjük a habot. Teljesen elégedett azonban akkor lettem, amikor felfedeztem ezt az eperkompótot. A savanykás kompót ízében, állagában, színében remekül illik a habhoz.

Az már kiderült, hogy én mostanában hab-lázban égek, ezért most az eperből is az lett. És ezáltal elkészült egy olyan desszert, amelyben végre nekem is igazán ízlik az eper:)

Hozzávalók - 12 főre

A habhoz:
50 g víz
200 g cukor
500 g eper
320 g tejszín
2 tojásfehérje
6 lapzselatin (lidl-féle)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, az epret turmixoljuk, a tejszínből kemény habot verünk. A cukorból és a vízből 118 fokos szirupot főzünk. A tojásfehérjéket közben elkezdjük felverni, és amikor már kezd szilárdulni a hab, állandó keverés mellett, beleöntjük a cukorszirupot, és kemény habot verünk. Az eperturmixból egy nagyon keveset felmelegítünk, ebben feloldjuk a zselatint, majd az egész gyümölcsöt óvatosan belekeverjük a tojáshabba, végül hozzákeverjük a tejszínhabot is. Hűtőben legalább hat-hét órát dermesztjük.

A citrusos eperkompóthoz:
125 g cukor
225 ml víz
2 lime leve és finomra reszelt héja
6 kaffir lime levél
225 g eper, megtisztítva

A cukrot felforraljuk a vízzel, beletesszük a lime levét és héját, meg az apróra tépett kaffir lime leveleket, majd hagyjuk kihűlni. Az epreket félbe/negyedbe, (mi) apróra vágjuk, beletesszük a szirupba, hűtőbe tesszük, és egy éjszakát állni hagyjuk benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr172925445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása