Spárgaleves baszk paprikával


kép: Krumpli Béla

Dübörög a spárgaszezon, a piacot ellepték a hazai termésű fehér és zöld kötegek. Nem volt kérdés, hogy a májusi vacsora egyik fogása spárgából készül. Laza fehér spárgakrémlevesként került a tányérokba. Az alaplevet maga a spárga főzőleve adta, levesbetétként pedig a spárgafejeket használtuk. Édes, enyhén csípős baszk piros paprikával ízesítettük, díszítettük.

2010-es Bolyki Sauvignon Blanc-t kínáltunk hozzá.

Hozzávalók - 12 főre
2 kg fehér spárga
0.5-1 dl fehér bor
2 dl tejszín
10 dkg vaj
1 kis darab (diónyi) parmezán sajt
1 kis fej vöröshagyma
2 zellerszár
1 kk baszk paprika (piment d’espelette, ezpeletako biperra)
só, bors
cukor

A megmosott spárgát megpucolom, fás végeit eltávolítom, a fejeket levágom, félreteszem, a többi részét kb. három centis darabokra vágom. Öt dkg vajat megolvasztok, az apróra vágott hagymát megpárolom rajta. A spárgát megforgatom a vajban, majd felöntöm két és fél liter vízzel, sózom, és adok hozzá egy kevés cukrot is, most 2 zellerszárat is tettem a vízbe. Ha megfőtt a spárga, szűrővel kihalászom a vízből, és a lét nagyjából 2 liternyire beforralom. A megfőtt spárgát egy kevés lével pürésítem, apró lyukú fémszűrőn átpasszírozom, majd az így kapott spárgakrémet visszateszem a beforralt spárga alaplébe. Megkeverem, beledobom a sajtot is és összemelegítem. A végén adom hozzá a fehérbort, majd a tejszínt, sózom, borsozom. Ha megtalálom a parmezánt, eltávolítom, ha nem, akkor elolvadt.

Így laza krémlevesünk lesz, ha sűrűbbet szeretnénk, akkor fél kiló spárgára, nagyjából 3 dl levet számoljunk, vagy burgonyát is főzzünk a levesbe, azzal sűrítsük be.

Amíg a leves melegszik, felolvasztom a vajat, átforgatom rajta a spárgafejeket, enyhén megsózom, és nagyjából 1-2 percig párolom. A végén megszórom a pirospaprikával és egyet kavarok rajta, hogy a spárgafejekre mindenhova jusson a paprikapöttyökből.
Tálaláskor a tányérokba adagolok a spárgafejekből, rámerem a levest, majd az egészre szórok még egy csipet paprikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr632906312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása