Canelé - függőséget okozhat!
Ez a bordói vaníliás-rumos sütemény óriási népszerűségnek örvend, sőt, függőséget képes okozni! Így van alkalmam kísérletezgetni, hogy az egyszerű elkészítést hogyan tudom a végtelenségig bonyolítani. A bonyolítás valójában gondos odafigyelést jelent. A sütéshez speciális cannelé szilikonformát használok, de az igazán autentikus verzió méhviasszal borított rézformákban készül.
A tésztát legalább 24 órával sütés előtt érdemes elkészíteni. Maximalisták, gondos odafigyelők, hagyják 48 órán keresztül hűtőszekrényben pihenni. A sütési idő 1 óra, viszonylag magas hőfokon, a sütemény pedig szemvillanás alatt elfogy, ezért minden szempontból takarékosabb egyszerre 2 formában készíteni.
Hozzávalók - 2 szilikon formára való mennyiség
0.5 liter tej
1 vanília rúd
4-5 dkg vaj
2 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg liszt
25 dkg cukor
1/4 tk só
0.5 dl jó minőségű barna rum
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, légkeverést ne használjunk!
A tejet, vajat és a kikapart vanília magokat, valamint a rudat összemelegítjük, forrás előtt levesszük a tűzről, és legalább langyosra kihűtjük. A tojást inkább villával jól összetörjük, mint felverjük, mert fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt keverjük a tésztába, majd hozzáadjuk a tejes keveréket. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, és a tejes, tojásos résszel jól összekeverjük, végül pedig hozzáadjuk a rumot. Ha kész, akkor lefedve várakozhat a hűtőben sütésig.
A tésztából a vanília rudat kiveszem, megkeverem, és a formákat majdnem színültig töltöm meg a masszával. A kitöltéssel az utolsó pillanatig várok, hogy a massza minél hidegebben kerüljön a forró sütőbe. 15 perc múlva - a sütő egyenetlenségeit kiküszöbölendő - elforgatom a formákat és a sütő hőfokát visszaveszem 190 fokra. További 45 percig sütöm, minden 15 percben ismét fordítok rajta. Formában hagyom langyosra kihűlni, ellenkező esetben kicsit deformálódik, összeesik a sütemény.
Ha sütés közben a tészta kitüremkedik a formából, akkor sok levegőt kevertünk bele, vagy nem kapcsoltuk ki a légkeverést, esetleg nem volt elég hideg a tésztánk. Amint egy kicsit csökkentjük a hőfokot, visszahúzódik a házába, de így egy pici dudor marad a talpán. A megadott sütési hőmérsékletet érdemes mindenkinek a saját sütőjén kikísérletezni, nálam a fent megadott hőfokok váltak be.
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Döglött béka (2011/05/06) 2011.05.07. 18:16:22
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
hogy csapták volna agyon, amikor ezt kiötlötte...
Egy forumban panaszkodott valaki hogy volt aszem Kuban, es valahol ivott rumot, es "olyan borzaszto, erezheto rum-ize volt, rettenetes".
mesterseges, bar termeszetazonos aromaval keszult "rum"-ra. A Bacardival megjartam (bar igazi nemes ital, de nem rum, ize szerint nem), egy haverom egy masik vilaghiru markat probalt, az se volt rum, tehat el kellene utaznom a Karibi szigetekre.@Mitzi von Küche:
Te kostoltal/ittal altalad emlitett "valodi rumot" es rum-ize volt? Ha igen, megirhatnad hogy milyen marka volt?
Captain Morgan és Ron Roquez van a kamrában, azt már senki sem tudja megmondani, hogy ez a canelé melyikkel készült.
A hsz-od hasznos, most tudom mire figyeljek ha esetleg olyan helyre jutok ahol lehet kapni (olvasd: kufold). Kosz!
@WÁ: Neked is kosz, adtal tippeket, ha egyszer osszejon, kettotokre fogok gondolni az ivaszatnal :-)