A mélyhűtőmben mindig van egy zacskó nyers (nem rózsaszín), nagyméretű garnéla. Nagyobb közértek mélyhűtő pultjaiban mindig kapható. Nagyon hasznos lehet, amikor éppen csak egy darab kell belőle, vagy ha nincs időnk bevásárlásra, főzésre, mégis villantós, kiadós, és nem drága vacsorát kell varázsolni.
Ennél a laktató ételnél igazából csak a rákra, pár fűszerre, olajra, vajra és tunkolós kenyérre van szükség. Serpenyőben szoktam készíteni, de több személyre, - az egyik bisztró szakácskönyv, és pár mediterrán éttermi élmény hatására - kipróbáltam így is. Ebben a formában kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, mert, ha a hőmérsékletet és a sütési időt betartják, kizárt, hogy a rák nyers, vizes maradna, vagy túlsülne.
Hozzávalók - 4 személyre
személyenként 5-6 db nagy, kiolvasztott, vagy friss pucolt rák
2.5 dl olívaolaj
6 dkg vaj
6 gerezd durvára vágott fokhagyma
1-2 db aprított piros chili paprika
a tálaláshoz:
egy nagy csokor petrezselyem, egy citrom
a mártogatáshoz:
friss, ropogós héjú, lyukacsos kenyér (pl. bagett)
Készülhet nagy hőállótálban, vagy egyszemélyes hőálló edénykében is. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a vajat, olajat, fokhagymát, és a chilit beletesszük az edénybe (egyszemélyes tálkáknál végig ügyelünk az igazságos elosztásra). Sütőbe tesszük, és amíg a vaj elolvad, kb. 6 percig melegítjük. A megszárított, megpucolt garnélákat is óvatosan belehelyezzük, és további 7-8 percre visszatesszük a sütőbe, amíg rózsaszínre sülnek. Friss, aprított petrezselyemmel megszórjuk, citromgerezdeket adunk mellé, és friss kenyérrel, valamint sok szalvétával és citromos kézmosó vízzel tálaljuk. Könnyű, hideg fehérbor fogyasztása indokolt hozzá!
2011.04.18 |
WÁ
| Címkék:
garnéla előétel |