Vérnarancssorbet és mandulás tuile
Amikor ez készült, még hideg volt az idő, így a desszert színe is nagyon számított. Olyat kerestem, ami vidám, feldobja az embert. Ebben a sorbetben az ízek is nagyon izgalmasak voltak, eszembe sem jutott azon elmélkedni: mennyire jó ötlet hidegben fagylalttal kínálni a vendégeket. Az eredeti receptben kardamom nem szerepelt, a szorbetnek jót tett. Mellé mandulás tuile-t kínáltunk.
Vérnarancsszörbet rózsavízzel és kardamommal
Hozzávalók (12 személyre)
40 dkg porcukor
200 ml rózsavíz
1200 ml frissen préselt vérnarancslé
egy mk őrölt kardamom
kevés citromlé
Egy lábosban, gáz fölött a rózsavízben feloldjuk a cukrot, és néhány percig főzzük, míg a szirup besűrűsödik. Kihűtjük. Hozzákeverjük a narancslét, a kardamomot, citromlével ízesítjük, és már mehet is a fagylaltgépbe.
Mandulás tuile
12,5 dkg szeletelt mandula
12,5 dkg porcukor
2 csepp vaníliakivonat
1 csepp keserűmandula-kivonat
2 tojásfehérje
2,5 dkg vaj
2 dkg liszt
A mandulát, cukrot, a vanília- és keserűmandula-kivonatot és a tojásfehérjét jól összekeverjük. Ráöntjük a felolvasztott, forró vajat, összekeverjük, és letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap beleszitáljuk a lisztet, jól összekeverjük. Jókora távolságra egymástól, teáskanállal halmokat rakunk belőle egy tepsire. A teáskanalat vízbe mártjuk, és a hátával ellapítjuk a halmokat. 150 fokra előmelegített sütőben, 15-18 percig sütjük.
Az első recept ötlete a Casa Moro-ból ,a második a Szakácsok könyvéből származik.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.