Csicsókakrémleves

Még egy éve sem gondoltam volna, hogy lesz kedvenc levesem. Most meg ha esemény van, ez az első, amit megfőzök. Hol sűrűbb, hol hígabb, néha selymesebb, máskor rusztikusabb, zöldebb, vagy fehérebb. Minden formájában szeretjük. Szerencsére ügy tűnt, nem csak mi. Még olyan vendégünk nem volt, aki ne szerette volna.

A sikerhez mindössze egy dologra van szükségünk: becsületesen megfőzött alapléhez. Az alapléről régebben megfelelő gőggel azt gondoltam, mindössze úri huncutság. Nagymama sem főzött soha, mégis minden finom volt. Csakhogy: alaplével minden még finomabb, amikor meg a nagymamáim főztek, mindennek volt íze. Alapléből havonta, másfél havonta kell főzni egy nagy adagot, le kell fagyasztani, több gondunk nincs vele. Csak egyszer kell kipróbálni, utána nem kérdés, hogy megéri-e.

(A kép korábban készült)

A kép korábban készültHozzávalók:
(4 személyre)

1 l alaplé
40 dkg csicsóka
másfél dl tejföl
egy nagy csokor petrezselyem
szerecsendió


A tálaláshoz:
valamilyen jófajta olívaolaj

A csicsókát alaposan lesikáljuk, egy kevés sózott alaplében, fedő alatt, puhára főzzük. A petrezselyemzöld leveleivel turmixoljuk,  átpasszírozzuk, hozzáöntjük a maradék alaplevet. Belekeverjük a tejfölt, kevés szerecsendióval ízesítjük, ha szükséges sózzuk. Egyszer felforraljuk.

Tálalás előtt a tetejére valamilyen jófajta olívaolajat csöpögtetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr972764331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És a csicsókában az is jó, hogy a cukorbetegséget kezdeti stádiumban akár meg is gyógyíthatja, mivel az inzulintermelést normalizálja.

Én nyersen is szívesen eszem, meghámozom, aztán felkarikázom, nagyon finom!
Javaslom az olívaolaj helyett a tökmagolajat ehhez is, és mindenféle krémleveshez. Természetesen ne legyen avas az olaj.
süti beállítások módosítása