Sütőtökös csicseriborsó saláta tahinivel

Sütőtökös csicseriborsó saláta tahinivel - kép: Krumpli Béla
Sütőtökös csicseriborsó saláta tahinivel - kép: Krumpli Béla

A Casa Moro szakácskönyvből az egyik kedvenc receptem. Rengeteg, különböző karakteres íz ötvöződik ebben a színes ételben, a végeredmény pedig egy harmonikus, különleges kombináció. Előételként lepénykenyérrel tálaltuk.

Hozzávalók - 4 személyre

1 kg hámozott, nagyobb kockára vágott sütőtök,
1 gerezd felaprított fokhagyma,
1/2 tk. őrölt szegfűbors,
1 ek. olívaolaj,
1 doboz 400 grammos csicseriborsó konzerv, lecsepegtetve*,
1 kis fej lilahagyma, félbevágva, vékonyra szeletelve,
nagy csokor koriander zöld,
só, bors.

Tahiniszósz hozzávalói:

1 gerezd fokhagyma,
3.5 ek. citromlé,
3 ek. tahini (szezámkrém)**,
2 ek. víz,
2 ek. extraszűz olívaolaj.

A sütőt előmelegítem 220 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, beleteszem a felkockázott tököt, amit összeforgatok a szegfűborssal, aprított fokhagymával, sóval, borssal, és az olívaolajjal. Nagyjából 30-40 perc alatt megsütöm.

Közben elkészítem a tahini szószt: a fokhagymagerezdet mozsárban, sóval péppé zúzom, először a citromlevet adom hozzá, majd a tahinit, vizet, végül apránként az olajat.

Amikor a tök megsült, majd kihűlt, hozzáadom a csicseriborsót, a lilahagymát, a koriander felét és a kezemmel óvatosan összekeverem. Tálaláskor megszórom a maradék korianderrel, és meglocsolom a szósszal.

* Szárított csicseriborsó is használható, ilyenkor legalább 8 óra áztatást követően lehet puhára főzni.
**Tahinit török fűszerboltokban, szupermarketekben lehet kapni, nem elhagyható hozzávaló!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr23407095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.