Amitől megijedhetnek a vendégek: fehérrépa, birsalma

"Ha rá akarsz ijeszteni a vendégre, készíts neki fehérrépás ételt!"

Persze nekünk nem az ijesztgetés volt a célunk, bár azt sejtettem, hogy meghökkennek majd, ha megtudják, miből készült az üdvözlő falatka. Nem is mertünk nagyobb adagot adni, pedig a fehérrépa jóval több figyelmet érdemelne, mint amennyit errefelé kap. Ha fehérrépáról hallanak, az embereknek nagyjából egy dolog jut eszükbe: a húslevesből a teljesen szétfőtt gyökér, amit lehetőleg mindenki kikerül, amikor zöldséget lehet választani.

Ha valaki úgy gondolja, ad egy további esélyt a fehérrépának, kóstolja meg nyersen. Hántsa le a külső réteget, és kóstolja meg a közepét. Álmában nem gondolná az ember, hogy mennyire finom, azonnal kedve támad az embernek mindenféle más módon is próbálkozni vele.

Például keverhetjük birsalmával, és készíthetünk belőle lepényt, habkönnyű muffint, vagy tócsnit. Mi a muffint választottuk, pici balzsamecet-krémmel bolondítottuk meg, és meggyőztünk mindenkit arról, hogy ez finom.

Hozzávalók - 12 mini szufléformához

15 dkg tisztított fehérrépa
15 dkg tisztított birsalma
10 dkg finomliszt
3 tojás
1,5 dl tej
3 dkg vaj
kevés balzsamecet-krém és pirított dió a tetejére

bors

A répát és a birsalmát apróra reszeljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről, picit hűlni hagyjuk, majd a tojássárgákat egyenként belekeverjük. Beleszórjuk a reszelt répát és a birset, összedolgozzuk. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, belekeverjük a masszába ezt is. Vajjal kikent pici formákba kanalazzuk, a formákat tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk bele, hogy a formák háromnegyedéig érjen. 60 fokra előmelegített sütőben kb 35 percig sütjük.

Tálalás előtt tetejét megkenjük kevés balzsamecet-krémmel és megszórjuk pirított dióval. Hidegen-melegen egyaránt finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr913291495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása