Zabpelyhes padlizsángolyók

kép: Krumpli Bélakép: Krumpli Béla

Nincs az a mennyiségű padlizsángolyó, ami el ne fogyna egy nap alatt. És eddig nem volt olyan ember, aki ne szerette volna. Ebben a változatban nincs se tojás, se tej, se liszt, aki meg tartana a zabpehelytől, ne aggódjon: nem érződik benne az íze. Amúgy számomra az idei év egyik nagy felfedezettje a zabpehely: önmagában nem rajongok érte különösebben, de dúsításra remekül bevált. És még a tojást is kiváltja, amitől ugyan nem rettegek, de ha egy mód van rá, elkerülöm. Kivéve, ha boldog tyúktól származik, de azt a tojást viszont csak úgy érdemes felhasználni, hogy érvényesüljön az íze.

A padlizsánt érdemes nyílt lángon, esetleg faszénen sütni. Kétségtelen, ha a lángon sütjük, sokkal többet kell utána takarítani, ráadásul minden szomszédunk érzi majd az illatokat, de az íze annyival finomabb, hogy bőven megér minden plusz fáradtságot. Jómagam egy vaslapot teszek a láng fölé, és ezen sütöm, ha esetleg lefolyik a leve, azt azonnal letörlöm. Érdemes kipróbálni, "zongorázni" lehet a különbséget. Természetesen, ha valaki siet, vagy nem akar tűzhelyet vakarni, sütőben sültből is el lehet készíteni. Remek party-falatka, ráadásul még egészséges is, hiszen nincs benne szinte semmi.

Önmagában is finom, de za'ataros tejföllel is nagyon finom. Za'atart már itthon is lehet kapni a keleti csemegéket kínáló boltokban, csak kicsit más arányban keverik a fűszereket és nem ennyire zöld.

Mi ezúttal vendégváró falatként kínáltuk.

Hozzávalók - 12 személyre

1 kg padlizsán
6-7 ek zabpehely
4-5 bazsalikomlevél
egy kis csokor petrezselyemzöld (elmaradhat)

olaj a sütéshez

A padlizsánt megsütjük, picit hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héját, és egy szűrőben lecsöpögtetjük. Apróra vágjuk, belekeverjük a zabpelyhet és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, és körülbelül fél órát állni hagyjuk. Az olajat felforrósítjuk, apró golyókat formálunk a padlizsánból, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Önmagában, vagy friss kenyérrel tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr402982758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása