A vasárnapi sült és a maghőmérő találkozása

Vasárnapi sült
Vasárnapi sült - kép: Krumpli Béla

Folyamatosan változó, kihívásokkal teli világunkban elengedhetetlen kötelességünk az önképzés. Van, akinél ez az új nyelvek tanulásában nyilvánul meg, vagy rendszeres képzéseken való részvételben, nálam abban, hogy egyre tudatosabban sütök húst. A tudatosság legújabb fokára akkor jutottam el, amikor beszereztem egy profi húshőmérőt, olyat, amelyet ki lehet vezetni a sütőből így minden egyes másodpercben ellenőrizni tudom a hús maghőmérsékletét. Az alábbi recepthez ilyen profi készülékre igazából nincs szükség, viszont egy két-háromezer forintért kapható sütőhőmérőre igen, már amennyiben a sütőnk nem egy olyan digitális csodagép, amely ezt a funkciót is tudja.

Tizenkét vendégre alaposan meg kell tervezni, hogy milyen húst, mikor, hogyan akarunk felszolgálni. Mivel nem volt pontos menetrendünk, úgy döntöttünk, hogy egy klasszikus angol ételt készítünk, ún. vasárnapi sültet (Sunday roast). Magyarországon a kötelező vasárnapi kűr húslevesből, rántott húsból és petrezselymes burgonyából áll, ugyanez Angliában pedig egy nagydarab hús (csirke, marha, vagy bárány) egyben sütve. Ez a fogás gyakorlatilag minden étteremben kapható hétvégenként, akár elvitelre is.

Hozzávalók - tizenkét személyre:
vasárnapi sült (Sunday roast)

2 kg rib eye marhahús egyben
őrölt rozmaring
őrölt zsálya
nagy szemű só
durvára őrölt bors

Munkában a maghőmérő

A fűszerekből és a sóból egy az egyhez arányú keveréket készítek (egy evőkanál mindenből, jól összekeverve). A húst jó alaposan bedörzsölöm a keverékkel, majd két órát a konyhapulton pihentetem. A sütéshez 220 fokra melegítem elő a sütőt, a tepsibe két evőkanál olíva olajat öntök, melyet szétterítek az alján. Amikor a sütő elérte a 220 fokot, belerakom a tepsibe a húst és irány a sütő. Húsz percig sütöm ezen a hőmérsékleten, ekkor a sütő ajtaját résnyire nyitva és a szabályzót lejjebb tekerve 130 fokra csökkentem a hőmérsékletet. Így sütöm még további egy óra negyvenöt percig, amikor kész, további harminc percig pihentetem lefedve.

Tálaláskor előmelegített tányérra helyezem az egyujjnyi szélesre vágott hússzeleteket és füstölt Maldon sóval (vagy más jó minőségű, nagy szemű sóval) ízesítem.

A főételhez Cabernet Franc-t kínáltunk, 2008-as évjárat, a Heimann családi pincészettől. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr32958860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóval, a kütyünek ezt a tűszerű részét beleszúrod a húsba és mehet a sütőbe úgy, hogy a másik része meg ki van csukva? És a "madzagja" nem ég meg? És elég hosszú ahhoz, hogy felérjen a konyhapultig (vagy le a padlóig)?... (mert gondolom, hogy nem lóg a sütő mellett...) Bocs, hogy ilyen "okosságokat" kérdezek, de most látok életemben először ilyet. :-)
@eva.zs: Szia, igen a kütyühöz egy méteres hőálló zsinór tartozik, ezt ki lehet vezetni a sütőnél, érdemes a sütőajtó sarka mellett kihozni.

Elhelyezés: a kütyü hátán van egy mágnes, szóval akár a tűzhely fém részére is felragasztható, mi a konyhapultra raktuk, ott kényelmesebben elfért.

Kérdezz nyugodtan, szívesen segítünk ha tudunk:)
Ilyen kütyüt hol lehet venni? Volt annó az ikeában 1500Ft, de lemaradtam róla...
süti beállítások módosítása