Canelé - függőséget okozhat!

Canelé - függőséget okozhat!

Ez a bordói vaníliás-rumos sütemény óriási népszerűségnek örvend, sőt, függőséget képes okozni! Így van alkalmam kísérletezgetni, hogy az egyszerű elkészítést hogyan tudom a végtelenségig bonyolítani. A  bonyolítás valójában gondos odafigyelést jelent. A sütéshez speciális cannelé  szilikonformát használok, de az igazán autentikus verzió méhviasszal borított rézformákban készül.

A tésztát legalább 24 órával sütés előtt érdemes elkészíteni. Maximalisták, gondos odafigyelők, hagyják 48 órán keresztül hűtőszekrényben pihenni. A sütési idő 1 óra, viszonylag magas hőfokon, a sütemény pedig szemvillanás alatt elfogy, ezért minden szempontból takarékosabb egyszerre 2 formában készíteni.

Hozzávalók - 2 szilikon formára való mennyiség
0.5 liter tej
1 vanília rúd
4-5 dkg vaj
2 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg liszt
25 dkg cukor
1/4 tk só
0.5 dl jó minőségű barna rum

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, légkeverést ne használjunk!

A tejet, vajat és a kikapart vanília magokat, valamint a rudat összemelegítjük, forrás előtt levesszük a tűzről, és legalább langyosra kihűtjük. A tojást inkább villával jól összetörjük, mint felverjük, mert fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt keverjük a tésztába, majd hozzáadjuk a tejes keveréket. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, és a tejes, tojásos résszel jól összekeverjük, végül pedig hozzáadjuk a rumot. Ha kész, akkor lefedve várakozhat a hűtőben sütésig.

A tésztából a vanília rudat kiveszem, megkeverem, és a formákat majdnem színültig töltöm meg a masszával. A kitöltéssel az utolsó pillanatig várok, hogy a massza minél hidegebben kerüljön a forró sütőbe. 15 perc múlva -  a sütő egyenetlenségeit kiküszöbölendő - elforgatom a formákat és a sütő hőfokát visszaveszem 190 fokra. További 45 percig sütöm, minden 15 percben ismét fordítok rajta. Formában hagyom langyosra kihűlni, ellenkező esetben kicsit deformálódik, összeesik a sütemény.

Ha sütés közben a tészta kitüremkedik a formából, akkor sok levegőt kevertünk bele, vagy nem kapcsoltuk ki a légkeverést, esetleg nem volt elég hideg a tésztánk. Amint egy kicsit csökkentjük a hőfokot, visszahúzódik a házába, de így egy pici dudor marad a talpán. A megadott sütési hőmérsékletet érdemes mindenkinek a saját sütőjén kikísérletezni, nálam a fent megadott hőfokok váltak be.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr662862169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött béka (2011/05/06) 2011.05.07. 18:16:22

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen. Az Elvarázsolt Kastély most megnyitott éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokbó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ja,ja...hol a rum??? Mihez keverjem??? He??
A rumot meg kell inni a 24 órás várakozás alatt.
Üvegből, húzóra.
:P
Egy csepp sütit is kérnék a rumomba!
Vaníliás kelt tészta rummal... mi ebben a függőség? passz...
en ugy tudtam, hogy a szilikonos forma az no-go, mert ahhoz, h a kulseje karamellizalt, de a belseje finom puha maradjon, mindenkepp fem forma kell.
Aki kitalálta, hogy ekkora üres tányérra egy egér sz*rnyi mazsolát oda lehet rakni, az élete végéig a konyhán dolgoztatnám... valahol a "ezt a bűdöséletbenlenem kaparod" részlegen... (lásd háttér kép)
hogy csapták volna agyon, amikor ezt kiötlötte...
"jo minosegu barna rum"? Ez nagyon tobbertelmu. Nem tudni mire gondolt a cikkiro? Vilaghiru markas rumra? Annak sajnos nincs rum ize! A modern idok egyik hulyesege a sok kozul, hogy az szamit nagy szamnak ha a rumnak nincsen rumize. Csinaltam kiserletet, Bacardi Black rumot kostoltattam tobb mint 10, vilagotjart emberrel. Senki se talalta ki hogy rum. Egyesek konyaknak veltek, masok viszkinek (nem csoda mert tolgy hordokban allt). A feher Bacardinak meg semmi ize, nyugodtan tolthetsz olcso vodkat a flaskojaba es adhatod a nagyot a vendegeid elott!
Egy forumban panaszkodott valaki hogy volt aszem Kuban, es valahol ivott rumot, es "olyan borzaszto, erezheto rum-ize volt, rettenetes".
Mivel lehetne kiváltani a rumot, ha alkohol/nem/fogyasztók részére készítenénk a sütit?
@Mitzi von Küche: Alkohol a sütés során elpárolog, de ha semmiképpen nem használnál, akkor elhagynám, vagy talán rumaromával.
@petru: Ha nem rumos ízesítésű szeszesitallal készül, hanem valódi rummal, akkor az már szerintem jó. Az előbbi aromától kapja az ízét.
@gromit: Tökéletesen karamellizált lesz a külseje szilikonformában. Másnapra valamennyire megpuhul(feltéve, ha marad) formától függetlenül. A rézformás sütésnél inkább a forma méhviasz bevonatától lesz más a sütemény.
Rumot javítottam, végén kell a tésztához adni.
Lehet hogy nem ertjuk tokeletesen egymast. Kicsikorom ota szeretem a rumot. Sok evtized lefolytaval veletlenul jobb anyagi helyzetben talaltam magam es eszembejutott hogy meg kellene probalni, milyen az IGAZI rum. Es nem lehet, mert a hulye gyartok legnagyobb gondja: tokeletesen kiszedni belole a (termeszetes) aromat. Es mitol rum az ilyesmi? Ugyhogy szepen megint visszatertem az olcso,
mesterseges, bar termeszetazonos aromaval keszult "rum"-ra. A Bacardival megjartam (bar igazi nemes ital, de nem rum, ize szerint nem), egy haverom egy masik vilaghiru markat probalt, az se volt rum, tehat el kellene utaznom a Karibi szigetekre.@Mitzi von Küche:
@Mitzi von Küche: A hires dr. Oetker-nek van egy rumaromaja. Nem vagyok eppen elragadtatva tole. WA jol mondja, az alkoholbol egy molekula se marad sutes utan, de ha a fogyasztok kozul valaki inzisztal, tegyel bele mesterseges aromat, szvsz jobb az legkozonsegesebb mint a markas.
@WÁ: Legfrisebb hir: elkezdett mukodni az agyam :-)
Te kostoltal/ittal altalad emlitett "valodi rumot" es rum-ize volt? Ha igen, megirhatnad hogy milyen marka volt?
@petru: A Bacardi valóban nem rum, tehát igazat kell, hogy adjak neked, viszont igencsak meglep, hogy a valódi rum keresése közben még nem akadtál rá a Captain Morgan-re (bár ez itt nem a reklám helye). Nem kell elutaznod hozzá, itthon is lehet kapni 2 variációt is belőle. Javaslom, hogy mielőtt megvennéd a repülőjegyed, nézz szét itthon is. Legyél egy kicsit nyitottabb és ne csak egy márkára koncentrálj.
@petru: Akkor tényleg elbeszéltünk egymás mellett, mert rumot csak sütéshez-főzéshez használok. Valamikor, amikor felbontottam az üveget, biztosan megkóstoltam, hogy mehet-e sütibe.
Captain Morgan és Ron Roquez van a kamrában, azt már senki sem tudja megmondani, hogy ez a canelé melyikkel készült.
@Boboka111: Belgrad sajnos (legalabbis ebben a tekintetben sajnos). Azert koncentralok egy markara, mert az van! Es meg egy ami csak a repteri free shopban van, es nem jut eszembe a neve, viszont egy baratom mondta hogy egy picivel se "rumabb" mint az amelyikre en koncentralok :-).
A hsz-od hasznos, most tudom mire figyeljek ha esetleg olyan helyre jutok ahol lehet kapni (olvasd: kufold). Kosz!
@WÁ: Neked is kosz, adtal tippeket, ha egyszer osszejon, kettotokre fogok gondolni az ivaszatnal :-)