GS Bistro - Kecskesajtos melegszendvics, fügés salátával

Az első adag idei, hazai fügét július végén kaptam családi forrásból. Akkor még tombolt a kánikula, és igyekeztem minimálisra szorítani a tűzhely használatát, mint pl. ezzel a fogással is.

A második adag két hete ért be, és folyamatosan van mit szüretelni. A piacon most találkoztam vele először, így most iparkodom, hogy összhangban legyen a bejegyzés a piaci kínálattal.

Kecskesajt diós kenyér füge (640x442).jpg

Hozzávalók 2 személyre:

6 szelet diós kenyér,
20 dkg penészes friss kecske sajt,
12-15 szem füge elfelezve, 1 evőkanál méz,  
1 csapott evőkanál barna cukor,
1 evőkanál balzsam ecet,
2 marék vegyes saláta,
a vinaigrette mártáshoz: 1 ek balzsamecet, 3 ek extraszűz olívaolaj, só, bors, kk szirup.

A diós kenyérre sajt szeleteket helyezek, és a sütő grill fokozatán pár perc alatt megsütöm. Addig a mézet, barnacukrot, és a balzsamecetet egy serpenyőben összeforralom. A fügéket először vágott felükkel lefelé hozzáteszem, majd beleforgatom, hogy mindenhol bevonja a szirup.

A mártáshoz 1 evőkanál balzsamecetet, 3 evőkanál extraszűz olívaolajat, sót, borsot, és egy kis kanál szirupot összekeverek, majd meglocsolom vele a salátát. Tálaláskor a salátát tányérokra szétosztom, fügét ráhalmozom, majd a melegszendvicseket a tetejére teszem.

A sziruppból érdemes kicsit többet készíteni, mert főleg, amikor a fügét már beleforgattuk, és kicsit kiengedte a levét, elképesztően finom, nagyon jól passzol pl. vanília fagyihoz, vagy bármilyen sajtos falathoz, bár előfordult, hogy rájártunk, és elfogyott csak úgy magában.

 

Reggelizzünk!/17. – Omlettet sóskával

Amíg tart a friss sóska szezonja számtalanszor kerül az asztalunkra sóskás, tojásos reggeli. Leginkább omlett. A változatosság kedvéért van, amikor tojáslepény formájában, máskor hagyományos omlettként „rongyosan”, viszont a hozzávalókon nem variálok, mert szerintem ebben a kombinációban a legfinomabb.

Hozzávaló fejenként:

2 tojás,
3-4 dkg vaj,
1 marék sóska,
1 vékony újhagyma,
pár kanál friss krémsajt (Philadelphia típusú),
só, bors.

Omlett sóskával.jpg

A felolvasztott vajban megfuttatom az aprított újhagymát, és rádobom a megmosott, csíkokra vágott sóskát, amiből hagyok frissen egy nagy csipetnyit. A sóska pillanatok alatt összeesik, színe élénk zöldről szürkés zöldre vált, ekkor ráöntöm a kissé felvert tojásokat, és megsütöm. A végén megszórom a friss sóskával és sajthalmokat kanalazok rá.

Omlett sóskával2 (640x360).jpg

Ha „rongyosra” készítem, akkor tojásonként adok hozzá 1-1 evőkanál vizet, vagy tejet, és azzal verem fel, majd amikor a sóskára öntöm, villával elkezdem szélétől a közepe felé húzogatni a tojást, és úgy sütöm lágy, remegősre, a félretett nagy csipet aprított sóska felét beleteszem, félbehajtom, többit a tetejére szórom, és sok krémsajttal a tetején tálalom.

GS Bistro – Sült kecskesajt tejszínes spenóttal

A kánikula ellenére, ezért a sajtért pár percre megéri bekapcsolni, ha nem is a sütőt, de a grill funkciót biztosan. A spenótot nem főztem, csupán leforráztam a befűszerezett tejszínnel. Ehhez az új-zélandi, vastag, kicsit pozsgásabb levelű spenót szerintem nem olyan jó, bár most inkább annak van szezonja, így most 1 doboz bébi spenótot használtam.

Sült kecskesajt spenóttal (640x360).jpg

Hozzávalók 2 személyre:

1 vékonyabb újhagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1.5 dl tejszín,
25 dkg baby spenót, vagy zsenge vékony levelű
1 ek vaj,
só, bors,
olívaolaj a formák kikenéséhez.
fejenként 10-15 dkg penészes kecskesajt korong.

Kis tűzálló tálakat kikenem olívaolajjal, és beleteszem a sajtszeleteket, a sütő grill fokozatán megsütöm.

Közben elkészítem a spenótot, amihez felolvasztok 1 evőkanál vajat, és a felaprított újhagymát, és foghagymát megfuttatom benne, majd hozzáadom a tejszínt, sózom, borsozom, összeforralom, kicsit besűrítem. Majd a megmosott, megszárított spenótleveleket leforrázom, összeforgatom. Azonnal tálalom a sajt mellé. Ha azt szeretném, hogy a levelek kicsit összeessenek, akkor a spenóttal kezdem, és akkor állok neki a sajt előkészítésének, sütésének, amikor ez készen van. Közben néha a spenótot néha megforgatom a tejszínben, így összeesik, megfonnyad, de még kellően harapható marad.