Zöldborsós rizottó kolbász morzsával

Ha a bejegyzéssel éppen lekéstem a zöldborsó szezonját, talán nem etikus elárulni, hogy ez a rizottó még júniusban friss borsóból készült. Mentségemre szól, hogy a fagyasztott zöldborsó sem von le az élményből, ráadásul megspórolható a pucolás, így gyorsabban elkészül.

zoldborsos_rizotto_kolbasszal_1374182001.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

2.5 csésze rizottó rizs, pl arborio,
50 dkg kifejtett zsenge, édes zöldborsó, vagy ugyanennyi fagyasztott
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
fél csésze száraz fehérbor,
kb. ?-1 liter zöldség alaplé
1 nagy csokor bazsalikom,
pár szál petrezselyem,
1 kis zellergumó (kb. 5 dkg.),
kb. 10 dkg vaj,
olívaolaj,
5 dkg parmezán sajt
só, bors
1 pár jó fajta sütni való kolbász.

A zöldborsó kétharmadát az alaplében megfőzöm, és a bazsalikommal és a petrezselyemmel együtt összeturmixolom, melegen tartom.

Nagyjából 3 evőkanál olívaolaj és 5 dkg vaj keverékén megpárolom a felaprított hagymát, és fokhagymát, majd a nagyon apróra vágott zellert. Hozzáadom a rizst, pár percig kicsit magasabb hőfokon kevergetve pirítom, míg a széle opálos nem lesz. Ekkor hozzáadom a bort, és mérséklem a lángot, majd, ha a rizs nagyjából felszívta, adok hozzá 1 merőkanállal a zöldborsós, bazsalikomos alapléből. Ettől a ponttól folyamatosan adagolom merőkanalanként az alaplevet, egészen addig, amíg a rizs meg nem puhul, de még kicsit kemény a közepe. 

Közben felvágom a kolbászt hosszába, és kiszedem a kolbászhúst, és egy serpenyőben zsiradék nélkül elkezdem megsütni.

Amikor a rizs már félig megfőtt, akkor adom hozzá a maradék egyharmad zöldborsót (mirelit borsónál kicsit később). Majd, ha megpuhult, de még kissé kemény a rizs közepe, akkor elzárom alatta a lángot, hozzákeverem a lereszelt parmezánt, és egy diónyi vajat, illetve ilyenkor adok még hozzá pár levél aprított friss bazsalikomot is, ha szükséges sózom, borsozom, majd lefedem pár percig. 

Kolbász morzsával tálalom, ami nagyon jól ellensúlyozza, kiegészíti a zöldborsónak és bazsalikomnak az édeskés ízét.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr705414145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása